Μπορεί να ακούμε συνέχεια ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές, όμως τα στοιχεία που έρχονται από τις ΗΠΑ δείχνουν την πραγματική διάσταση του τι σημαίνει αυτό: από τα περισσότερα από 18.000 άτομα που πέθαναν από Covid-19 το τελευταίο διάστημα, μόνο περίπου 150 ήταν εμβολιάστηκαν – δηλαδή, λιγότερο από 1%, 0,83% για την ακρίβεια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα μπορούν σε σπάνιες περιπτώσει να μολυνθούν από τον κορωνοϊό και να νοσήσουν: σε 853.000 άτομα που νοσηλεύτηκαν για Covid-19 τον Μάιο, λιγότερο από 1.200 είχαν εμβολιαστεί – περίπου το 0,1%.

«Το γεγονός ότι μόνο το 0,8% των θανάτων από Covid-19 είναι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να πείσει εκείνους τους ανθρώπους που εξακολουθούν να διστάζουν να εμβολιαστούν», λέει ο Δρ Hugh Cassiere, διευθυντής Υπηρεσιών Αναπνευστικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο North Shore της Νέας Υόρκης.

Ο Δρ Stuart C. Ray, MD, καθηγητής Ιατρικής και Ογκολογίας στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, ανέφερε με τη σειρά του: «Φαίνεται πειστικό ακόμη και για τους σκεπτικιστές, οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι αντιπροσωπεύουν το 99% αυτών που τώρα πεθαίνουν από την Covid-19, αν και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% του ενήλικου πληθυσμού στις ΗΠΑ».

Τα ευρήματα αυτά μπορεί να είναι πιο πειστικά από τα προηγούμενα επιχειρήματα που έγιναν υπέρ της ανοσοποίησης, λέει ο Δρ Ray: «Αυτά τα πρόσφατα στοιχεία εντυπωσιακής μείωσης του κινδύνου θανάτου στους εμβολιασμένους αποδίδονται άμεσα στους εμβολιασμούς και είναι δύσκολο να αγνοηθούν ή να απορριφθούν».

«Τα επιστημονικά δεδομένα είναι ακλόνητα – τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΕΘ, διασωλήνωσης και θανάτου», σημειώνει ο Δρ Vino K. Palli, εξειδικευμένος στην ιατρική έκτακτης ανάγκης: «Γνωρίζουμε επίσης ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι διαφόρων στελεχών που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται γρήγορα».

Ο Δρ Cassiere επεσήμανε ότι οι μη εμβολιασμένοι όχι μόνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης, αλλά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού, νοσηλείας και θανάτου από Covid-19. Η αποφυγή μακράς Covid-19 είναι ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ του εμβολιασμού, πρόσθεσε.

Από τις 28 Ιουνίου, το CDC αναφέρει ότι το 63% των Αμερικανών 12 ετών και άνω έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Ταυτόχρονα, το 54% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.