Τα νέα κρούσματα στο ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (που περιλαμβάνει 53 χώρες και είναι φυσικά διαφορετικό από την Ε.Ε. των 27) αυξήθηκαν κατά 10% την περασμένη εβδομάδα, μετά από πτωτική πορεία για 10 συνεχόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Οργανισμός, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να προκύψει μια νέα έξαρση πριν από το φθινόπωρο και ζητώντας περισσότερη στενή παρακολούθηση για τους φιλάθλους που παρακολουθούν τους αγώνες του Euro 2020.

Ενώ οι αριθμοί των κρουσμάτων συνεχίζουν να μειώνονται σε πολλές χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., η Δρ Katy Smallwood, ανώτερη διευθύντρια έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Ευρώπης, δήλωσε ότι ορισμένες άλλες -όπως η Ρωσία- «καταγράφουν τα υψηλότερα καθημερινά νούμερα θανάτων από την πανδημία».

Η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με «την αυξημένη ανάμιξη πληθυσμών, τα ταξίδια, τις συγκεντρώσεις και τη χαλάρωση των κοινωνικών περιορισμών» αποτελούν τους λόγους της αύξησης, ενώ τα επίπεδα εμβολιασμού στην περιοχή δεν ήταν ακόμη αρκετά υψηλά, όπως δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής Δρ Hans Kluge.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν το Euro μπορεί να λειτουργήσει ως γεγονός που θα υπερπολλαπλασιάσει τα κρούσματα, ο Δρ Kluge δήλωσε: «Ελπίζω όχι… αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί». Εκατοντάδες κρούσματα έχουν εντοπιστεί μεταξύ των θεατών, συμπεριλαμβανομένων Σκωτσέζων που επέστρεψαν από το Λονδίνο και Φινλανδών που επέστρεψαν από την Αγία Πετρούπολη, ενώ κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα εντοπίστηκαν και στην Κοπεγχάγη.

Η Δρ Smallwood προειδοποίησε ότι σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων λοιμώξεων, οι μεγάλες μαζικές συγκεντρώσεις «μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά όσον αφορά τη μετάδοση. Είναι πολύ σημαντικό οι τοπικές αρχές να εφαρμόζουν μια συνεχή αξιολόγηση κινδύνου για τη δημόσια υγεία».

Οι ανησυχίες δεν περιορίζοντα στους αγώνες και τα γήπεδα, δήλωσε η Δρ Smallwood, ζητώντας αυξημένη παρακολούθηση στις μετακινήσεις των φιλάθλων: «Πώς φτάνουν οι άνθρωποι εκεί; Ταξιδεύουν με μεγάλα λεωφορεία; Τι συμβαίνει μετά τα παιχνίδια; Πηγαίνουν σε πολυσύχναστα μπαρ και παμπ;».

Ο Δρ Kluge είπε ότι ο ΠΟΥ «ανησυχεί σίγουρα» για την πιθανότητα το τουρνουά να βοηθήσει στη διάδοση της παραλλαγής Δέλτα: «Γνωρίζουμε ότι έχει εντοπιστεί σε 33 από τις 53 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών όπου γίνονται οι αγώνες», είπε.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, ο Δρ Kluge είπε ότι παρά τις τεράστιες προσπάθειες πολλών χωρών, είναι «απαράδεκτο» ότι σε ολόκληρη την περιοχή το 63% των ανθρώπων περιμένουν ακόμη να κάνουν την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ οι μισοί από τους ηλικιωμένους και το 40% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας παραμένουν ανεμβολίαστοι.