Τα άτομα που έκαναν εμβόλιο κατά της Covid-19 και αργότερα μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό τείνουν να έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα μεταδίδουν λιγότερο τον ιό σε άλλους ανθρώπους σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εμβολιασμένα άτομα ήταν θετικά για λιγότερο διάστημα και είχαν ηπιότερα συμπτώματα.

«Ακόμα και όταν οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν μολύνθηκαν, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν έστω χαμηλό πυρετό», δήλωσε ο Mark Thompson, ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς και επιδημιολόγος στο CDC, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ακόμα κι αν μολυνθείτε, έχετε λιγότερο ιικό φορτία για να εξαπλωθεί και να μολύνετε άλλους ανθρώπους», είπε.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 3.975 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τραυματιοφορείς που υποβλήθηκαν σε εβδομαδιαία τεστ μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου. Σε 204 συμμετέχοντες το τεστ ήταν θετικό, συμπεριλαμβανομένων πέντε ατόμων που είχαν εμβολιαστεί πλήρως και 11 που είχαν κάνει μία δόση, είτε με το εμβόλιο της Pfizer είτε με εκείνο της Moderna.

Οι πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένοι συμμετέχοντες είχαν 40% χαμηλότερο ιικό φορτίο από τους μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες, καθώς και 66% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ανιχνεύσιμου ιού για περισσότερο από μία εβδομάδα. Είχαν επίσης 58% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πυρετού.

Κανένας από τους εμβολιασμένους ανθρώπους που ήταν θετικοί δεν νοσηλεύτηκε και όλοι είχαν ήπια ή μέτρια νόσηση. Είχαν επίσης μικρότερη διάρκεια της ασθένειας.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τα εμβόλια ήταν 91% αποτελεσματικά στην πρόληψη λοιμώξεων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα και 81% αποτελεσματικά σε μερικώς εμβολιασμένα άτομα.

«Τα εμβόλια όχι μόνο είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2, αλλά μπορούν επίσης να μετριάσουν τις επιπτώσεις των λοιμώξεων», έγραψαν οι ερευνητές, κάτι που είναι «ιδιαίτερα σημαντικό για τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, δεδομένης της δυνατότητάς τους να μεταδίδουν τον ιό μέσω συχνών επαφή με τους ασθενείς, τους συναδέλφους και το κοινό».