Η καλή πορεία της Αγγλίας στο Euro 2020 θα μπορούσε να είναι ο λόγος που τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται ταχύτερα στους άνδρες απ’ ό,τι τις γυναίκες τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του Imperial College London.

Η μελέτη React, η οποία εξέτασε περισσότερους από 47.000 εθελοντές σε όλη την Αγγλία μεταξύ 24 Ιουνίου και 5 Ιουλίου, επιβεβαιώνει ένα «σημαντικό τρίτο κύμα λοιμώξεων» στο οποίο οι άνδρες είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να εμφανιστούν θετικοί στον κορωνοϊό.

Το θετικό νέο είναι ότι οι λοιμώξεις δεν μεταφράζονται σε μεγαλύτερο αριθμό νοσηλειών ή θανάτων, σύμφωνα με τη μελέτη και ότι οι εμβολιασμένοι άνδρες και γυναίκες είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό.

«Το ότι πολλοί βλέπουν τα παιχνίδια σε σπίτια φίλων ή σε δημόσιους χώρους έχει ως αποτέλεσμα οι άνδρες να έχουν περισσότερη κοινωνική δραστηριότητα από το συνηθισμένο», δήλωσε ο συγγραφέας της έκθεσης καθηγητής Steven Riley.

Η μελέτη εντόπισε επίσης ότι:

– Ο επιπολασμός του ιού είχε αυξηθεί από 0,15% στις αρχές Ιουνίου σε 0,59% στις αρχές Ιουλίου

– Υπάρχει μεγάλη αυξήση στις λοιμώξεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες κάτω των 75 ετών και ιδιαίτερα στους νέους

– Το 1,33% των ηλικίας 13-17 και το 1,4% των ηλικίας 18-24 ετών είχε μολυνθεί

– Οι εμβολιασμένοι κάτω των 65 ετών είχαν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους της ίδιας ηλικίας

– Δύο δόσεις εμβολίου έδωσαν προστασία 72% έναντι της λοίμωξης

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ένα παρόμοιο μοτίβο με τα δεδομένα έρευνας του Office for National Statistics (ONS) που δημοσιεύονται εβδομαδιαίως, το οποίο χρησιμοποιεί επίσης δεδομένα από τα τεστ για τον κορωνοϊό που γίνονται στην κοινότητα.

Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι να άρει όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς κατά της Covid-19 στις 19 Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των ορίων στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και των κανόνων σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που παρακολουθούν μεγάλες εκδηλώσεις και παραστάσεις.

Οι μάσκες δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους, αν και θα συνιστάται στους ανθρώπους να τις φορούν όταν είναι απαραίτητο λόγω συνωστισμού.

Τα μελλοντικά νούμερα μολύνσεων είναι δύσκολο να προβλεφθούν, ανέφεραν οι ερευνητές, ωστόσο είναι σαφές ότι αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα καθώς ανοίγει η κοινωνία.

Ο διευθυντής του προγράμματος React, καθηγητής Paul Elliott, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College, δήλωσε: «Παρά την επιτυχή εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού, εξακολουθούμε να παρατηρούμε ταχεία εξάπλωση των λοιμώξεων, ειδικά μεταξύ των νεότερων. Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό να παρατηρείται χαμηλότερος επιπολασμός των λοιμώξεων σε άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου».

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, πρόσθεσε.