Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές στις εξέδρες, σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi, καθώς ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Εάν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα, η απαγόρευση των θεατών θα είναι το τελευταίο χτύπημα στους ταλαιπωρημένους Αγώνες, που καθυστέρησαν κατά ένα χρόνο λόγω της πανδημίας και μαστίζεται από μια σειρά αποτυχιών, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών υπερβάσεων του προϋπολογισμού.

Ο Πρωθυπουργός Yoshihide Suga δήλωσε ότι η τέταρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Τόκιο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα – 11 ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων – και θα λήξει στις 22 Αυγούστου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Το Τόκιο ανέφερε 920 νέα κρούσματα την Τετάρτη – το δεύτερο υψηλότερο νούμερο από τα 1.010 που καταγράφηκαν στις 13 Μαΐου: «Λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των παραλλαγών του κορωνοϊού και την ανάγκη πρόληψης της εξάπλωσης λοιμώξεων στην υπόλοιπη χώρα, θα πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Εβδομάδες λιγότερο αυστηρών μέτρων απέτυχαν να αποτρέψουν το τελευταίο κύμα κρουσμάτων. Η κυβέρνηση θα επιβάλει απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια, τα οποία θα πρέπει επίσης να κλείνουν νωρίτερα.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η οργανωτική επιτροπή του Τόκιο 2020 δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι το κοινό θα περιοριστεί στο 50% της χωρητικότητας των γηπέδων με ανώτατο όριο τα 10.000 άτομα. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Seiko Hashimoto, δήλωσαν ότι η απαγόρευση των φιλάθλων στα γήπεδα ήταν επίσης μια επιλογή, ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Οι επιδημιολόγοι της χώρας έχουν δηλώσει ότι η έλλειψη θεατών στους Αγώνες θα ήταν η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή, εν μέσω ανησυχίας του Γιαπωνέζων ότι η άφιξη δεκάδων χιλιάδων αθλητών, αξιωματούχων και συνοδών θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα λοιμώξεων.

Έχοντας ήδη απαγορεύσει την προσέλευση φιλάθλων από το εξωτερικό, υπήρχαν ελπίδες για έναν περιορισμένο αριθμό Ιαπώνων θεατών ώστε δημιουργηθεί ατμόσφαιρα στους Αγώνες. Αλλά με την τελετή έναρξης μόλις δύο εβδομάδες μακριά, φαίνεται πιο πιθανό οι Ολυμπιακοί να διεξαχθούν σε άδεια γήπεδα, συμπεριλαμβανομένης της τελετής έναρξης στο νέο γήπεδο που κόστισε 1,4 δισ. δολάρια.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει συνολικά περίπου 810.000 κρούσματα και σχεδόν 14.900 θανάτους. Μόνο το 15% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, σε σύγκριση με 47,4% στις ΗΠΑ, το 42,8% στην Ε.Ε. και το 44,7% στην Ελλάδα.