Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για τους λόγους του υπερδιπλασιασμού των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, τις δραστηριότητες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης, αλλά και τη σημασία της διενέργειας των self test:

«Την προηγούμενη εβδομάδα μιλήσαμε για ανακοπή της καθοδικής πορείας των τελευταίων εβδομάδων, ενώ σήμερα πια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της επιδημίας, με κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους μας.

»Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων 7 ημερών υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τα 1.081 νέα κρούσματα από μόλις τα 442 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ανά μέρα.

»Σήμερα, πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας εμφανίζουν αυξητική τάση της επιδημίας. Στο επίκεντρο είναι η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο.

»Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε ακόμα περισσότερο, στα 23 έτη. Μειώθηκε δηλαδή σχεδόν κατά μία δεκαετία μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

»Το 75% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15 ως 24 ετών.

»Όμως, αρχίζουμε να βλέπουμε και μια μικρή αύξηση στους ενήλικες 35 έως 55 ετών. Αντίθετα, εξαιρετικά σημαντική και ευχάριστη είναι η παρατήρηση ότι δεν βλέπουμε ακόμα αύξηση των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 65 ετών.

»Πολλοί είναι οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην έκρηξη των νέων κρουσμάτων. Η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους μας, λόγω εφησυχασμού αλλά και διαφορετικής διάθεσης λόγω διακοπών, που ήρθε να συνδυαστεί με την διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα» σε κάποιες περιοχές της χώρας.

»Τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης, που διενεργεί ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, είναι σαφή και αρκετά μονότονα.

»Ο συνωστισμός, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της βραδινής διασκέδασης, φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της εικόνας.

»Ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται σε δομές Υγείας αυξήθηκε στις 44.000 τεστ ανά ημέρα τις τελευταίες μέρες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τεστ που γίνονται από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ που έφτασαν τις 10.000 τεστ την ημέρα, λόγω αφενός μεν της γενικότερης ανησυχίας του πληθυσμού, αλλά και λόγω ανάγκης πιστοποίησης των ανεμβολίαστων, προκειμένου να ταξιδέψουν.

»Ο αυξημένος αριθμός των τεστ συνέβαλε και στην καταγραφή αυτού του αυξημένου αριθμού νέων περιστατικών. Παρατηρείται παράλληλα σημαντική αύξηση του δείκτη θετικότητας των τεστ που γίνεται σε δομές Υγείας που διπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα και σήμερα είναι στο 2,46%.

»Σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, ο δείκτης θετικότητας που αποτυπώνεται από τους ελέγχους των Κινητών Μονάδων του ΕΟΔΥ είναι σημαντικά υψηλότερος.

»Παρόλο που ο αριθμός των αυτοδιαγνωστικών τεστ που διενεργήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε ασυμπτωματικά άτομα μειώθηκε σημαντικά, το 51% των νέων κρουσμάτων διαγνώστηκαν μέσω αυτών των τεστ.

»Τώρα που παρατηρείται μια αυξητική τάση των κρουσμάτων, η συνεπής διενέργεια των self test, των αυτοδιαγνωστικών αυτών εξετάσεων, μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της επιδημίας.

»Η θετικότητα στα αυτοδιαγνωστικά τεστ τετραπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα από το 0,05% στο 0,22%.  Είναι σαφές ότι όσο πιο πολλά αυτοδιαγνωστικά τεστ κάνουμε, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να απομονώσουμε τα νέα κρούσματα, μειώνοντας τη διασπορά του ιού στην κοινότητα».