Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν μια αναμνηστική, τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 θα ήταν χρήσιμη για τη διατήρηση της προστασίας από τον ιό, παρά το γεγονός ότι η Pfizer υποστήριξε ότι η ανοσία αρχίζει να μειώνεται έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού.

Η Pfizer σκοπεύει να ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εγκρίνουν μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της κατά της Covid-19 εντός του επόμενου μήνα, όπως δήλωσε σήμερα, βάσει αναδυόμενων ενδείξεων για μεγαλύτερο κίνδυνο επαναλοίμωξης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό και την εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του ιού.

«Δεν γνωρίζουμε εάν θα χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις για να διατηρηθεί η προστασία έναντι της Covid-19 έως ότου υπάρχουν πρόσθετα δεδομένα, αλλά το ερώτημα εξετάζεται από ερευνητές», δήλωσε ο ΠΟΥ. «Υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με το πόσο διαρκεί η προστασία με τα εμβόλια και εάν μια πρόσθετη αναμνηστική δόση θα ήταν επωφελής και για ποιον», ανέφερε.

Ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer, Mikael Dolsten, δήλωσε ότι τα πρώτα δεδομένα από τις μελέτες της εταιρείας δείχνουν ότι μια τρίτη αναμνηστική δόση δημιουργεί επίπεδα αντισωμάτων που είναι πέντε έως δέκα φορές υψηλότερα από ό,τι μετά τη δεύτερη δόση, υποδηλώνοντας ότι μια τρίτη δόση θα προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη προστασία.

Σε δήλωση που εξέδωσε η Pfizer ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοσία αρχίζει να μειώνεται έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.

«Όπως φαίνεται από τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου που δημοσιεύθηκαν από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη τόσο της μόλυνσης όσο και της συμπτωματικής νόσου έχει μειωθεί έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, αν και η αποτελεσματικότητα στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών παραμένει υψηλή», δήλωσε η Pfizer.

Σε μια κοινή δήλωση, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της χώρας, αντέδρασαν στην ανακοίνωση της Pfizer και δήλωσαν ότι οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν χρειάζονται ενισχυτική  τρίτη δόση:

«Η FDA, το CDC και τα NIH (Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας) συμμετέχουν σε μια αυστηρή επιστημονική, αυστηρή διαδικασία για να εξετάσουν εάν ή πότε μπορεί να είναι απαραίτητη μια ενισχυτική δόση. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει υπόψη εργαστηριακά δεδομένα, δεδομένα κλινικών δοκιμών και δεδομένα κοόρτης – τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν δεδομένα από συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά δεν βασίζονται αποκλειστικά σε αυτά τα δεδομένα … Είμαστε προετοιμασμένοι για αναμνηστικές δόσεις εάν και όταν η επιστήμη αποδείξει ότι χρειάζονται».