Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 έχουν καταγραφεί παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο αριθμός είναι ίσος με τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε μάχες κατά τη διάρκεια όλων των πολέμων στον κόσμο από το 1982, καθώς και τρεις φορές περισσότεροι από τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώνονται σε τροχαία ατυχήματα σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Ωστόσο, αξιωματούχοι δημόσιας υγείας πιστεύουν ότι το τίμημα της πανδημίας σε ανθρώπινες ζωές είναι στην πραγματικότητα υψηλότερο, καθώς σε πολλές χώρες η καταγραφή δεν είναι ακριβής. «Οι αριθμοί μπορεί να μην λένε όλη την ιστορία, αλλά εξακολουθούν να είναι πραγματικά εντυπωσιακοί», δήλωσε η Δρ Jennifer Nuzzo, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins.

Ο ρυθμός των θανάτων από Covid-19  αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου. Οι πρώτοι ένα εκατομμύριο θάνατοι καταγράφηκαν σε 9 μήνες, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τα 2 εκατομμύρια σε 3,5 μήνες, τα 3 εκατομμύρια σε 3 μήνες και τα 4 εκατομμύρια σε 2,5 μήνες. Ο αριθμός των καθημερινών θανάτων ωστόσο έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως -606.000 μέχρι την Πέμπτη το πρωί, με τη Βραζιλία να ακολουθεί με 528.500 θανάτους, ενώ η Ινδία έχει ξεπεράσει τους 405.000 θανάτους.

Το θλιβερό ορόσημο έρχεται καθώς οι χώρες αγωνίζονται για να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες ενόψει των πιο μεταδοτικών παραλλαγών του κορωνοϊού που εμφανίζονται και ειδικά την παραλλαγή Δέλτα, που εμφανίστηκε στην Ινδία και πλέον εξαπλώνεται ραγδαία σε Ευρώπη και Αμερική, οδηγώντας σε αλματώδη αύξηση κρουσμάτων.

Τα κρούσματα και οι θάνατοι από Covid-19  συνεχίζουν να αυξάνονται σε χώρες χαμηλού εισοδήματος στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική, όπως δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ): «Ο συνδυασμός των ταχέως μεταδιδόμενων παραλλαγών και της συγκλονιστικής ανισότητας στους εμβολιασμούς, οδηγεί σε απότομη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών σε πάρα πολλές χώρες κάθε περιοχής του κόσμου», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξη Τύπου.