Είναι δυνατόν να υποστεί κάποιος λοίμωξη από δύο διαφορετικές παραλλαγές κορωνοϊού ταυτόχρονα; Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ναι, καθώς εντόπισαν διπλή λοίμωξη σε μια 90χρονη γυναίκα που αρρώστησε με τους τύπους Άλφα και Βήτα που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία και τη Νότια Αφρική αντίστοιχα.

Η γυναίκα, που τελικά πέθανε τον περασμένο Μάρτιο στο Βέλγιο, δεν είχε εμβολιαστεί και οι γιατροί της υποπτεύονται ότι μολύνθηκε από δύο διαφορετικούς ανθρώπους. Πιστεύουν ότι είναι η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση τέτοιου είδους του και ότι, αν και σπάνιες, συμβαίνουν παρόμοιες διπλές λοιμώξεις.

Η υπόθεσή της συζητείται στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Τον Ιανουάριο του 2021, επιστήμονες στη Βραζιλία ανέφεραν ότι δύο άτομα είχαν μολυνθεί ταυτόχρονα με δύο τύπους κορωνοϊού, ένας από αυτούς με την παραλλαγή ανησυχίας Γάμμα.

Ερευνητές από την Πορτογαλία, εν τω μεταξύ, αντιμετώπισαν πρόσφατα έναν 17χρονο που φάνηκε να έχει μολυνθεί από έναν δεύτερο τύπο κορωνοϊού ενώ εξακολουθούσε να αναρρώνει από μια διαφορετική προϋπάρχουσα λοίμωξη.

Η 90χρονη, η οποία μολύνθηκε με τις δύο «παραλλαγές ανησυχίας» – τις πιο ανησυχητικές νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που παρακολουθούν οι ειδικοί- είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο μετά από κάποια πτώση, αλλά αργότερα εμφάνισε επιδεινούμενα αναπνευστικά συμπτώματα.

Εργαστηριακές δοκιμές σε δείγματα που ελήφθησαν όταν νοσηλευόταν αποκάλυψαν ότι είχε Covid-19, που προκλήθηκε από δύο διαφορετικές εκδοχές του πανδημικού ιού ταυτόχρονα – την Άλφα και τη Βήτα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Anne Vankeerberghen, από το νοσοκομείο OLV του Βελγίου, δήλωσε: «Και οι δύο αυτές παραλλαγές κυκλοφορούσαν στο Βέλγιο εκείνη την εποχή, οπότε είναι πιθανό η κυρία να μολύνθηκε με τους δύο διαφορετικούς ιούς από δύο διαφορετικά άτομα. Δυστυχώς, δεν ξέρουμε ακριβώς πώς: Ήταν μια κυρία που ζούσε μόνη της, αλλά αρκετοί άνθρωποι την επισκέπτονταν για να τη φροντίσουν και να τη βοηθήσουν. Είναι δύσκολο να πει κανείς εάν η ταυτόχροσνη μόλυνση από τις δύο παραλλαγές έπαιξε ρόλο στην ταχεία επιδείνωση της ασθενούς».

Οι ιοί εξελίσσονται συνεχώς, μεταλλασσόμενοι καθώς αντιγράφονται. Αυτό δημιουργεί νέες παραλλαγές τους. Ο νέος κορωνοϊός έχει υποστεί κάποιες σημαντικές αλλαγές που μπορεί να του δίνουν ένα πλεονέκτημα – για παράδειγμα, αυξάνοντας την ικανότητά του να αποφεύγει μέρος της υπάρχουσας ανοσίας από προηγούμενη μόλυνση.

Οι πιο ανησυχητικές παρακολουθούνται στενά από επιστήμονες και χαρακτηρίζονται «παραλλαγές ανησυχίας». Επί του παρόντος, η Δέλτα είναι παραλλαγή που διαδίδεται περισσότερο στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Ωστόσο, οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προσφέρουν πολύ καλή προστασία και από αυτήν.