Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι μπορούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο ύπνο της εβδομάδας μέσα στο σαββατοκύριακο, ώστε να έχουμε περισσότερες ώρες για δουλειά και διασκέδαση τις καθημερινές. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης δείχνουν ότι η απώλεια ύπνου ακόμη και μόνο μία νύχτα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά μας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιπτώσεις που έχει ο ύπνος για λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα, το όριο που βάζουν οι ειδικοί ως το ελάχιστο που απαιτείται για τη βέλτιστη υγεία του μέσου ενηλίκου.

Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 2.000 μεσήλικες στις ΗΠΑ που ήταν σχετικά υγιείς και με μέση/ανώτερη μόρφωση. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν την ψυχική και σωματική τους υγεία σε ένα ημερολόγιο για οκτώ συνεχόμενες ημέρες.

Περίπου τέσσερις στους δέκα (42%) είχαν τουλάχιστον μία νύχτα που δεν κοιμόταν αρκετά μέσα στην εβδομάδα, κλείνοντας τα μάτια τους για 1,5 ώρα λιγότερο κατά μέσο όρο από τη συνιστώμενη διάρκεια ύπνου.

Η απώλεια ύπνου είχε ως αποτέλεσμα αρνητικά συναισθήματα όπως θυμό, νευρικότητα, μοναξιά, ευερεθιστότητα και απογοήτευση. Εμφανίστηκαν επίσης σωματικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων του ανώτερου αναπνευστικού, πόνων και γαστρεντερικών προβλημάτων.

Αυτά τα ψυχικά και σωματικά ζητήματα παρέμειναν αυξημένα, έως ότου οι συμμετέχοντες απολάμβαναν έναν βραδινό ύπνο για πάνω από έξι ώρες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μεγαλύτερη αύξηση των συμπτωμάτων σημειώθηκε μετά από μόλις μία νύχτα απώλειας ύπνου – τα συμπτώματα επιδεινώνονταν σταθερά μέχρι την τρίτη ημέρα, όπως δήλωσε η Δρ Soomi Lee, λέκτορας στη Σχολή Σπουδών Γήρανσης του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα και επικεφαλής της μελέτης.

Μετά από αυτό το σημείο, το σώμα σχετικά συνηθίζει την επαναλαμβανόμενη έλλειψη ύπνου, διευκρίνισε η καθηγήτρια. Ωστόσο, την έκτη ημέρα, οι συμμετέχοντες που είχαν έλλειψη ύπνου ανέφεραν ότι η σοβαρότητα των σωματικών τους συμπτωμάτων ήταν στη χειρότερη φάση τους.

Προηγούμενη έρευνα της Δρ Lee διαπίστωσε ότι η απώλεια μόλις 16 λεπτών ύπνου μπορεί να βλάψει την απόδοση στην εργασία και την προσοχή σε καθημερινές δραστηριότητες, η οποία είναι κρίσιμη για τη διαχείριση του άγχους και τη διατήρηση υγιών συνηθειών.

Υπολογίζεται ότι περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων κοιμάται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα: Εάν αυτό γίνει συνήθεια, είναι όλο και πιο δύσκολο για το σώμα σας να ανακάμψει πλήρως από την έλλειψη ύπνου, σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Annals of Behavioral Medicine.