Η Ταϊλάνδη αλλάζει την πολιτική εμβολιασμού και συνδυάζει το κινέζικο Sinovac της Κίνας με το εμβόλιο της AstraZeneca, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της προστασίας από τον κορωνοϊό. Η απόφαση ελήφθη καθώς εκατοντάδες υγειονομικοί νόσησαν με Covid-19 παρά τον πλήρη εμβολιασμό τους με το Sinovac.

Αντί για δύο δόσεις του Sinovac, οι πολίτες θα λαμβάνουν τώρα το εμβόλιο της AstraZeneca, αφού κάνουν την πρώτη με το Sinovac.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως με το Sinovac θα λάβουν επίσης μια ενισχυτική δόση από ένα διαφορετικό εμβόλιο. Αυτό μπορεί να είναι είτε εκείνο της AstraZeneca είτε το εμβόλιο mRNA της Pfizer. Αυτή η τρίτη δόση θα χορηγηθεί τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του Sinovac, δήλωσε η Εθνική Επιτροπή Λοιμωδών Νόσων της χώρας.

Το AstraZeneca είναι προς το παρόν το μόνο άλλο εμβόλιο που διατίθεται στη χώρα, με εκείνο της Pfizer να αναμένεται σύντομα.

Η Ταϊλάνδη έλαβε εμβόλια Sinovac από την Κίνα και ξεκίνησε τους εμβολιασμούς στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας τον Φεβρουάριο.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι από τους περισσότερους από 677.000 υγειονομικούς που είχαν εμβολιαστεί πλήρως με το Sinovac, 618 μολύνθηκαν μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου. Μία νοσοκόμα πέθανε και άλλος ένα νοσηλευτής εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine με στοιχεία από τη Χιλή, το Sinovac έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 65,9% έναντι της λοίμωξης, 87,5% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη νοσηλείας και 86,3% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη θανάτου.

Η Ταϊλάνδη βρίσκεται επί του παρόντος σε μια έξαρση νέων λοιμώξεων, αναφέροντας 9.418 κρούσματα πριν μερικές ημέρες – τα περισσότερα ημερήσια από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των ημερήσιων θυμάτων ανήλθε σε 91, επίσης αριθμό-ρεκόρ.

Οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων έχουν προκαλέσει έντονα τη ζήτηση για άλλα εμβόλια που προσφέρουν ορισμένες ιδιωτικές κλινικές.

Την περασμένη εβδομάδα, μια κλινική που πουλούσε το εμβόλιο της Moderna σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα «ξεπούλησε» μέσα σε λίγα λεπτά: Το Νοσοκομείο Phyathai προσέφερε 1.800 δόσεις του εμβολίου για 1.650 μπατ Ταϊλάνδης (περίπου 42 ευρώ) μέσω του Shopee.

Συνολικά, η Ταϊλάνδη έχει δει καταγράψει περισσότερα από 345.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 2.800 θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Υπάρχουν ανησυχίες ότι η αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας οφείλεται στην εξάπλωση της πιο μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα.