Η εξάσκηση του εγκεφάλου με online παιχνίδια ωφελεί σημαντικά τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Θα σκεφτόμασταν ότι ένα videogame είναι το ιδανικό δώρο για το ανηψάκι μας που πηγαίνει στο γυμνάσιο. Όμως οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι υπάρχουν και άλλοι που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από ένα τέτοιο δώρο: μεγάλης κλίμακας μελέτη απέδειξε ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που ακονίζουν τη μνήμη και τις διεργασίες λογικής του εγκεφάλου, έχουν εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Η έρευνα διεξήχθη σε περίπου 7.000 εθελοντές για έξι μήνες, από ερευνητές του King ‘s College του Λονδίνου. Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι η ενασχόληση με συγκεκριμένα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παροτρύνουν τον εγκέφαλο να είναι σε εγρήγορση, βοήθησε τους ηλικιωμένους συμμετέχοντες να διατηρήσουν την την πνευματική τους διαύγεια αλλά και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους σε καθημερινές δουλειές, όπως τα ψώνια και το μαγείρεμα. Θα ακολουθήσουν ακόμη πιο συγκεκριμένες μελέτες, όμως τα πρώτα συμπεράσματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Οι εθελοντές προήλθαν από τον γενικό πληθυσμό της Μεγάλης Βρετανίας και κανένας δεν είχε γνωστικά προβλήματα ή προβλήματα μνήμης. Η έρευνα έγινε με τη συνεργασία της τηλεοπτικής εκπομπής του BBC “Bang goes the theory”, της βρετανικής Εταιρείας για το Αλζχάιμερ  και του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κάποιοι από τους εθελοντές ενθαρρύνθηκαν να παίξουν online παιχνίδια εξάσκησης του μυαλού για 10 λεπτά κάθε φορά, όσο συχνά ήθελαν. Από τους υπόλοιπους ζητήθηκε απλώς να κάνουν αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε μια σειρά από ιατρικά αναγνωρισμένα γνωστικά τεστ, για να ελέγξουν αν υπήρχε ανιχνεύσιμη διαφορά μεταξύ των ομάδων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από έξι μήνες, όσοι έπαιξαν παιχνίδια που εκπαίδευαν τον εγκέφαλο, είχαν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ από τους υπόλοιπους. Τα καλύτερα αποτελέσματα είχαν όσοι έπαιζαν τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, ενώ όσοι ήταν άνω των 60 ετών είχαν βελτίωση και στην άσκηση απαραίτητων καθημερινών εργασιών.

Μη νομίζετε πάντως ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε εξυπνότεροι παίζοντας απλώς τα κατάλληλα παιχνίδια για μερικά λεπτά την ημέρα: παλαιότερη μελέτη έδειξε ότι ανάλογα videogames δεν είχαν κανένα όφελος στην εγκεφαλική λειτουργία των ανθρώπων που ήταν μικρότεροι από 50 χρονών.