Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας δεν συμφώνησαν με την άποψη της Pfizer ότι θα χρειαστεί σύντομα ενισχυτική δόση για το εμβόλιό της κατά της Covid-19.

Εκπρόσωποι από της Pfizer και της BioNTech συναντήθηκαν με κορυφαίους Αμερικανούς επιστήμονες και αξιωματούχους υγείας, για να εξηγήσουν γιατί θα έπρεπε να εξουσιοδοτηθούν να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις, όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει την επίσημη θέση της – τουλάχιστον προς το παρόν.

«Αυτή τη στιγμή, οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί δεν χρειάζονται ενισχυτική δόση», ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε δήλωση μετά τη συνάντηση.

Αυτή η δήλωση απηχεί αυτά που ανέφεραν η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων), το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της χώρας σε κοινή δήλωση την προηγούμενη εβδομάδα, που ωστόσο κατέληγε: «Είμαστε προετοιμασμένοι για αναμνηστικές δόσεις εάν και όταν η επιστήμη αποδείξει ότι χρειάζονται».

Η χορήγηση επιπλέον δόσης είναι υπό συζήτηση: Το Ισραήλ άρχισε να δίνει επιπλέον δόσεις της Pfizer σε άτομα με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η Pfizer δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει σύντομα «οριστικά δεδομένα» για το θέμα, σε επιστημονικό περιοδικό για αξιολόγηση από ομότιμους.

«Τόσο η Pfizer όσο και η αμερικανική κυβέρνηση μοιράζονται την αίσθηση του επείγοντος,  ώστε να παραμείνουν μπροστά από τον ιό που προκαλεί την Covid-19. Συμφωνούμε επίσης ότι τα επιστημονικά δεδομένα θα υπαγορεύσουν τα επόμενα βήματα στην αυστηρή κανονιστική διαδικασία που ακολουθούμε πάντα», ανακοίνωσε η εταιρεία σε δήλωσή της.

«Δεν υπήρξε κάτι που να μοιάζει με απόφαση», δήλωσε ο Δρ Anthony Fauci, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Προέδρου Joe Biden: «Αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι ενός πολύ μεγαλύτερου παζλ και είναι ένα μέρος των δεδομένων, οπότε δεν υπάρχει θέμα πειστικής απάντησης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Ο Δρ Fauci δεν απέκλεισε γενικά τις αναμνηστικές λήψεις και τον Μάιο είχε πει ότι υποθέτει ότι θα χρειαστούν περίπου 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer ή Moderna ώστε να απαιτηθεί εκ νέου εμβολιασμός.

Η έμφαση δίνεται τώρα στο να κάνουν περισσότεροι άνθρωποι το εμβόλιο, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Σύμφωνα με το CDC μόνο το 55,5% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ είναι μερικώς εμβολιασμένο και το 48% πλήρως εμβολιασμένο.

Αξιωματούχοι της Pfizer δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι πρώιμα δεδομένα από μια μελέτη έδειξαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων αυξήθηκαν κατά 5 έως 10 φορές μετά από μια τρίτη δόση.