Η Πορτογαλία επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού σε μια ευρύτερη περιοχή, καθώς οι αρχές προσπαθούν να σώσουν τις διακοπές και την τουριστική κίνηση στη χώρα.

Η κυβέρνηση της χώρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται και ότι συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στον χρόνο για να αυξηθεί το ποσοστό των πολιτών που έχει εμβολιαστεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση κήρυξε 60 δήμους σε κατάσταση υψηλού ή πολύ υψηλού κινδύνου, αλλά ο αριθμός πλέον αυξήθηκε σε 90 καθώς η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται, αντιπροσωπεύοντας ήδη όλα τα νέα κρούσματα στην περιοχή της Λισαβόνας και στη δημοφιλή περιοχή του Αλγκάρβε.

Η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας που αρχίζει στις 11 μ.μ. εφαρμόζεται και στους 90 δήμους, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Λισαβόνας, του Πόρτο και τουριστικού μαγνήτη Αλμπουφέιρα, όπου η τηλεργασία παραμένει υποχρεωτική όπου είναι δυνατόν. Η Πορτογαλία έχει συνολικά 278 δήμους.

Στους 47 δήμους πολύ υψηλού κινδύνου, οι άνθρωποι που θέλουν να γευματίσουν σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων τα βράδια της Παρασκευής ή το σαββατοκύριακο πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή απόδειξη ανάρρωσης από τον κορωνοϊό. Τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν από εδώ και πέρα ​​να πωλούν rapid test κορωνοϊού.

Τα κρούσματα στην Πορτογαλία, η οποία έχει πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, αυξήθηκαν σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, επιστρέφοντας στα επίπεδα που παρατηρούνταν τελευταία όταν η χώρα βρισκόταν υπό αυστηρό lockdown: την Τετάρτη καταγράφηκαν πάνω από 4.000 για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο οι ημερήσιοι θάνατοι και οι νοσηλείες παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου, με τα νέα κρούσματα να αφορούν κυρίως νεότερα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Οι αρχές έχουν προσπαθήσει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, αλλά πρόσφατε ανέστειλαν προσωρινά μια υπηρεσία εμβολιασμού που επέτρεπε σε άτομα άνω των 40 να κάνουν το εμβόλιο χωρίς να κλείσουν ραντεβού εκ των προτέρων.