Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, η άρση των αυστηρών μέτρων και η χαλάρωση των πολιτών έχουν οδηγήσει σε ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας και πάλι. Στα θετικά, ότι προς το παρόν τα κρούσματα είναι ελάχιστα στους άνω των 65, οι οποίοι είναι και πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε αναλυτικά για τα νέα δεδομένα:

«Η εκθετική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων είναι σαφής. Μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες σχεδόν πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των 7 ημερών.

»Από 442 την 1η Ιουλίου, σε 1.081 την προηγούμενη εβδομάδα και σήμερα έφτασε σχεδόν τα 2.300 νέα κρούσματα ως μέσος κυλιόμενος των 7 ημερών.

»Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά χαμηλή στα 26 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, το 80% των νέων κρουσμάτων το τελευταίο δεκαπενθήμερο, αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 39 ετών.

»Αρχικά το νέο αυτό πανδημικό κύμα αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά σε νέους. Σήμερα, δύο εβδομάδες αργότερα, βλέπουμε σημάδια σημαντικής διασποράς της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία.

»Αυτό που αποτυπώνεται από την ιχνηλάτηση που διενεργεί ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, είναι ότι παρόλο που τα νέα κρούσματα εξακολουθούν να αφορούν σε μεγάλο βαθμό νέους με πιθανή έκθεση σε κοινωνικές εκδηλώσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους διασκέδασης, είναι πλέον εμφανής η διασπορά παντού.

»Αυξητική τάση εμφανίζει το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας μας. Η ιχνηλάτηση δείχνει ότι πολλοί, νέοι κυρίως, όταν επιστρέφουν μετά από εσωτερικό τουρισμό- μετά από διακοπές- στις μεγαλουπόλεις, μεταφέρουν τη λοίμωξη στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον τους.

»Παράλληλα, σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο έχουμε αρκετά άτομα να μολύνονται από το οικογενειακό και εργασιακό τους περιβάλλον καθώς και αρκετές συρροές σημειώνονται σε εργασιακούς χώρους που είτε σχετίζονται με τον τουρισμό ή και με διάφορες άλλες υπηρεσίες.

»Η μεγάλη διασπορά της λοίμωξης είναι δεδομένη, ενώ είναι σαφές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων, που διαγιγνώσκονται καθημερινά, υποεκτιμά τον αληθινό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα.

»Άλλωστε, αυτό φαίνεται και από την αύξηση των λεγόμενων «ορφανών» κρουσμάτων. Την εβδομάδα που μας πέρασε, αυξήθηκε ο αριθμός των συμπολιτών μας που βρέθηκε να νοσούν και δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε.

»Δηλαδή είναι άνθρωποι που δεν αναφέρουν έκθεση σε κάποιο γνωστό κρούσμα, ούτε συμμετοχή σε κάποια δραστηριότητα υψηλού κινδύνου.

»Η παρατήρηση αυτή καθιστά σαφή τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Είναι βέβαιο ότι εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά θα βρει το δρόμο του να μεταδοθεί σε άτομα ανεμβολίαστα που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

»Δεν βλέπουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων, ευτυχώς, σε ηλικίες άνω των 65 ετών που ακόμα και σήμερα, στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αποτελούν μόλις το 2,6% των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.

»Όμως, αξίζει να σημειωθεί, ότι την τελευταία εβδομάδα είδαμε μια σαφή αύξηση των κρουσμάτων σε ενήλικες 55 έως 64 ετών, μια ηλικιακή ομάδα θυμίζω με σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 70%».