Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στην τελευταία ενημέρωση στην κατάσταση της πανδημίας στον κόσμο και την Ελλάδα:

«Μέχρι σήμερα έχουμε δει 188 εκατομμύρια μολύνσεις σε όλο τον κόσμο και περισσότερους από 4 εκατομμύρια θανάτους με τη νόσο. Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε περίπου 14%, σε περίπου 450.000 ανά ημέρα.

»Ο ρυθμός των θανάτων αυξάνεται μετά από πολύ καιρό. 1% σε περίπου 7.800 ανά ημέρα. Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα έδειξε επιδείνωση κατά 38% στις διαγνώσεις και 2% αύξηση στους θανάτους μεσοσταθμικά.

»Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων ενισχύεται στο επίπεδο των 103.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξάνεται σε περίπου 900 ανά ημέρα.

»Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 37 δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζουν η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Γαλλία.

»Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια εξακολουθεί να αυξάνεται αν και με μικρότερο ρυθμό από ότι την προηγούμενη εβδομάδα.

»Από την άλλη, η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και ήπιας αύξησης τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε κατά 15% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ.

»Ο αριθμός όμως των νεών εισαγωγών με Covid, αυξήθηκε σε περισσότερες από 100 τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασε το 1.

»Συνεπώς, έχουμε αύξηση νοσηλειών χωρίς ακόμα να έχουμε δει σημαντική αύξηση στις ΜΕΘ. Ο αριθμός των διαγνώσεων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, έδειξε σημαντική αύξηση καθότι καταγράφηκαν δύο φορές περισσότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Πλέον, τις περισσότερες ημέρες, έχουμε περισσότερες από 2.000 διαγνώσεις ανά ημέρα.

»Συγχρόνως, ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με τη νόσο, μειώθηκε 4%, σε περίπου 7 με 8 ανά ημέρα. Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 35 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες.

»Περισσότερες από 28 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας μέχρι χθες το βράδυ ήταν σχεδόν 50.000».