Η Αγγλία έφτασε σήμερα που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας αποκαλούν «ημέρα της ελευθερίας» – δηλαδή την ημέρα που σταματούν οι περισσότεροι περιορισμοί κατά της Covid-19- αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει η διάθεση για πανηγύρια ή θριαμβολογία που αναμενόταν πριν από μερικές εβδομάδες.

Αντ’ αυτού υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στην κυβέρνηση και στο ευρύ κοινό ότι όλα ενδέχεται να πάνε στραβά. Αν και υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός Boris Johnson αρχικά σχεδίαζε να δώσει ομιλία σήμερα που «θα κηρύσσει αποτελεσματικά τη νίκη επί του ιού», κάτι τέτοιο ωστόσο δεν πρόκειται να συμβεί: Μόλις χθες ο Πρωθυπουργός εξέδωσε ένα βίντεο στο οποίο καλούσε τους πολίτες να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί.

«Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ προσέξτε. Προχωρήστε αύριο στο επόμενο βήμα με όλη τη σύνεση και τον σεβασμό προς τους άλλους ανθρώπους και τους κινδύνους που εξακολουθεί να παρουσιάζει η ασθένεια», ανέφερε ο Johnson στο μήνυμά του. Ακούγεται λογικό, μετά την ανακοίνωση ότι ο νέος υπουργός Υγείας είναι θετικός στον ιό και ο Johnson σε καραντίνα εξαιτίας της επαφής μαζί του…

Ειδικοί από όλο τον κόσμο επικρίνουν τον Johnson ότι είναι το αντίθετο του προσεκτικού στην πολιτική του για το «άνοιγμα» της χώρας. Ο βρετανός Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι ήθελε η χαλάρωση των μέτρων να είναι προσεκτική αλλά μη αναστρέψιμη. Ωστόσο το «μη αναστρέψιμη» άρχισε σταδιακά να ξεχνιέται και οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι η πιθανή επιστροφή των περιορισμών αργότερα είναι πλέον μια πιθανότητα:: «Τα δεδομένα θα αξιολογούνται συνεχώς και θα διατηρούνται τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, εάν απαιτείται κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλότερου κινδύνου, αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται περιορισμοί εάν είναι δυνατόν», ανέφερε πρόσφατη ανακοίνωση στον Τύπο.

Αν και ο Johnson θεωρήθηκε ότι κέρδισε τις γενικές εκλογές του 2019 επειδή ήταν περισσότερο σε επαφή με την κοινή γνώμη από τους αντιπάλους του, οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας φαίνεται να είναι σταθερά πολύ περισσότερο υπέρ των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας από τον ίδιο τον Johnson. Μια νέα δημοσκόπηση του YouGov για τους Times υποδηλώνει ότι οι πολίτες πιστεύουν ότι η άρση των περισσότερων περιορισμών στην Αγγλία σήμερα είναι λάθος σε ποσοστό 55%, ενώ μόνο το 31% θεωρεί ότι είναι σωστή κίνηση.