Οι κυβερνήσεις των πολιτειών και οι τοπικές αρχές σε ολόκληρη την Ινδία κατηγορούνται ότι σκόπιμα υποεκτιμούν τους θανάτους από Covid-19, ενώ το στίγμα που συνδέθηκε με τον ιό εμπόδισε επίσης πολλούς ανθρώπους να κάνουν τεστ, με αποτέλεσμα πολλοί θάνατοι από την ασθένεια να μην καταγραφούν ως τέτοιοι.

Μετά από δημόσιες πιέσεις και εκκλήσεις για υπευθυνότητα, αρκετές ινδικές πολιτείες πρόσφατα αναθεώρησαν τα στοιχεία θνησιμότητας από Covid-19, οδηγώντας σε απότομη αύξηση του επίσημου αριθμού θανάτων. Ως τώρα, έχουν καταγραφεί πάνω από 414.000 θάνατοι, όμως πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το πραγματικό νούμερο είναι πολλαπλάσιο.

Προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο ακριβής εικόνα από αυτή που αντικατοπτρίζεται στα επίσημα στοιχεία, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρεις πηγές δεδομένων: δεδομένα από το σύστημα αστικής εγγραφής που καταγράφει τις γεννήσεις και τους θανάτους σε επτά πολιτείες, εξετάσεις αίματος που δείχνουν την επικράτηση του ιού στην Ινδία παράλληλα με τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας από Covid-19 και μια οικονομική έρευνα σε 900.000 άτομα που πραγματοποιείται τρεις φορές τον χρόνο.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη σύγκριση των δεδομένων υπονομεύουν τον ισχυρισμό της Ινδίας ότι έχει έναν από τους χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας  στον κόσμο από κορωνοϊό. Χρησιμοποιώντας επίσημα στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό θνησιμότητας στην Ινδίας είναι 0,3, σε σύγκριση με 2 σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, όπου τα ποσοστά λοιμώξεων είναι χαμηλότερα.

Ο Arvind Subramanian, ένας εκ των ερευνητών, σημείωσε ότι και οι τρεις πηγές δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη έχουν «πλεονεκτήματα και ελλείψεις», αλλά όλες δείχνουν ένα σχετικά παρόμοιο μοτίβο για υπερβάλλοντες θανάτους. Τόνισε επίσης ότι οι πηγές δεδομένων ανέβηκαν μόνο τον Μάιο, οπότε ο πλήρης αντίκτυπος του δεύτερου κύματος που συνεχίστηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δεν αντικατοπτρίζονται.

«Η γνώση του πραγματικού αριθμού των θανάτων της πανδημίας είναι σημαντική για τόσους πολλούς λόγους», δήλωσε ο ερευνητής: «Πώς μπορούμε να έχουμε μια βασική κατανόηση του αντίκτυπου του κορωνοϊού χωρίς να γνωρίζουμε πόσα άτομα πέθαναν και πού πέθαναν; Τα ακριβή δεδομένα είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προετοιμάσουμε μια σωστή αντίδραση σε μια μελλοντική πανδημία».