Στην Αυστραλία, 13 εκατομμύρια άνθρωποι -περίπου ο μισός πληθυσμός- της χώρας βρίσκεται πλέον σε lockdown σε μια προσπάθεια να ανακοπεί εκ νέου η εξάπλωση του κορωνοϊού. Μετά τη Βικτώρια και τμήματα της Νέας Νότιας Ουαλίας, η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας προστέθηκε στις περιοχές που βρίσκονται σε lockdown.

Λιγότερο από το 14% των Αυστραλών έχει εμβολιαστεί έως σήμερα – είναι το χειρότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Συγκριτικά, στην Ελλάδα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση το 61% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ το 51% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη, είναι ανάμεσα στα μέρη που κοιτάζουν με αβεβαιότητα το πότε θα ανοίξουν ξανά. Πολλοί άνθρωποι έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους που επέστρεψαν και πάλι σε αυστηρούς περιορισμούς 18 μήνες από την έναρξη της πανδημίας.

Η άρση των περιορισμών σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία αυξάνουν την πίεση στην αυστραλιανή κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Scott Morrison έχει επικριθεί έντονα για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού.

«Καμία χώρα δεν έχει αντιδράσει στο 100% απέναντι στην πανδημία. Νομίζω ότι οι Αυστραλοί το καταλαβαίνουν αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους και υπογράμμισε για ακόμη μια φορά την επιτυχία της Αυστραλίας να περιορίσει τον αριθμό των συνολικών λοιμώξεων και τον χαμηλό αριθμό απωλειών -915 θανάτους- σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Σημείωσε επίσης ότι η Μεγάλη Βρετανία κατέγραψε πρόσφατα πάνω από 90 θανάτους σε μία μέρα.

Μέχρι πρόσφατα, η Αυστραλία επαινέθηκε σε μεγάλο βαθμό για τη στρατηγική της για το κλείσιμο των συνόρων, τα προγράμματα καραντίνας και το γρήγορα lockdown. Αλλά η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα θέτει υπό αμφισβήτηση αυτές τις άμυνες.

Το πρόσφατο ξέσπασμα του ιού στο Σίδνεϊ -τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας- έχει μολύνει περισσότερους από 1.500 ανθρώπους. Αξιωματούχοι ανέφεραν 110 νέα κρούσματα χθες, παρά την τέταρτη εβδομάδα lockdown στην πόλη. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παρά μόνο για απαραίτητα ψώνια, άσκηση και λόγους υγείας.

Υπάρχουν φόβοι ότι το lockdown του Σίδνεϊ θα μπορούσε να επεκταθεί έως τον Σεπτέμβριο, αφού τα επιδημιολογικά μοντέλα έδειξαν ότι η πόλη μπορεί να χρειαστεί μήνες για την πλήρη εξάλειψη των κρουσμάτων.

Οι κάτοικοι της Νότις Αυστραλίας θα παραμείνουν σε lockdown για τουλάχιστον επτά ημέρες μετά την ανακάλυψη πέντε κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα. Η Βικτώρια – η οποία είδε 22 νέες λοιμώξεις – θα είναι υπό καθεστώς αυστηρών περιορισμών τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.