Μπορούν οι στατίνες που χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερόλης να μειώσουν και τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19;

Για ασθενείς με ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης ή καρδιακών παθήσεων, η απάντηση φαίνεται να είναι «ναι». Τουλάχιστον αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που εξέτασε δεδομένα από περίπου 10.500 ασθενείς σε 104 νοσοκομεία των ΗΠΑ μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2020.

Όλοι νοσηλευόταν με σοβαρή Covid-19. Πριν από τη νοσηλεία, το 42% έπαιρνε στατίνες για να ελέγξει την υψηλή χοληστερόλη, με το 7% να λαμβάνει μόνο στατίνες και το 35% να λαμβάνει τόσο στατίνες όσο και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Στο τέλος, περίπου το ένα πέμπτο των ασθενών είτε υπέκυψαν στην αρρώστα.

«Διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς που έλαβαν στατίνες πριν από τη νοσηλεία είχαν 41% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, ακόμη και μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και άλλα προβλήματα υγείας», εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Lori Daniels.

Αφού ανέλυσε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση (American Heart Association), η ερευνητική ομάδα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η χρήση στατίνων συνδέεται ομοίως με 25% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης «σοβαρής εξέλιξης» ως αποτέλεσμα της λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Οι στατίνες μπορεί να έχουν αυτό το αποτέλεσμα «σταθεροποιώντας υποκείμενες καρδιακές παθήσεις για τις οποίες συνταγογραφούνται, κάνοντας τους ασθενείς πιο πιθανό να αναρρώσουν από την Covid-19», δήλωσε η Δρ Daniels, διευθύντρια της καρδιαγγειακής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο.

Αλλά δεν έχουν όλοι οι ασθενείς με στατίνες προχωρημένη καρδιακή νόσο, σημείωσαν οι ερευνητές: Πολλοί σχετικά υγιείς ασθενείς τους παίρνουν στατίνες προληπτικά για να αποτρέψουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Συνεπώς, τίθεται το ερώτημα: θα μπορούσαν οι στατίνες να μειώσουν την πιθανότητα θανάτου σε ασθενείς με Covid-19 που δεν έχουν ακόμη σοβαρά υποκείμενα καρδιακά προβλήματα; Η Δρ Daniels πιστεύει ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση.

Σημείωσε ότι οι στατίνες πιθανώς δημιουργούν μια αντιφλεγμονώδη αντίδραση. Η ομάδα της διαπίστωσε ότι οι στατίνες μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 16% μεταξύ των ασθενών χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, η Δρ Daniels προειδοποίησε ότι για ασθενείς με καρδιακά υγιείς τα αποτελέσματα της μελέτης «δεν ήταν στατιστικά σημαντικά» και ότι «η παρούσα μελέτη δεν μπορεί να μας πει εάν η χορήγηση στατίνων στους ασθενείς, εάν δεν έχει προηγηθεί της νόσου, μπορεί να είναι επωφελής».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLOS ONE.