Χρειάζονται δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19 για να «ξυπνήσουν» τα κύτταρα που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανοσοαπόκριση του σώματος, με τη δεύτερη δόση να αυξάνει τον αριθμό τους εκατονταπλάσια, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ εξηγεί γιατί η λήψη της δεύτερης δόσης εμβολίων mRNA, όπως εκείνα των Pfizer και Moderna, είναι τόσο σημαντική για τη δημιουργία ισχυρής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του ιού SARS-CoV-2.
Όπως εξήγησε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Bali Pulendran, καθηγητής παθολογίας, μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Στάνφορντ, η σημερινή πανδημία σηματοδοτεί «την πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται εμβόλια mRNA σε ανθρώπους και θέλαμε να διαπιστώσουμε πώς μπορούν και προσφέρουν τόσο υψηλή προστασία -95%- έναντι της Covid-19» – ένα εμβόλιο για την εποχική γρίπη κρίνεται ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό εάν φτάνει ακόμη και το 60% προστασίας.
Στην έρευνά τους, οι ερευνητές του Στάνφορντ ανέλυσαν δείγματα αίματος από 56 υγιείς εθελοντές σε πολλές χρονικές στιγμές πριν και μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρώτη δόση αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2, αλλά όχι τόσο όσο η δεύτερη.
«Η δεύτερη δόση έχει ισχυρά ευεργετικά αποτελέσματα που υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά της πρώτης», ανέφερε ο Δρ Pulendran σε δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου: «Προκάλεσε μια πολλαπλή αύξηση στα επίπεδα αντισωμάτων, μια καταπληκτική απόκριση των Τ-κυττάρων που απουσίαζε μετά την πρώτη δόση και μια εντυπωσιακά ενισχυμένη ανοσοαπόκριση».
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης και άλλους παράγοντες του ανοσοποιητικού συστήματος εκτός από τα τυπικά αντισώματα που μελετώνται συνήθως.
Όταν το έκαναν, προέκυψαν ενδιαφέρουσες νέες λεπτομέρειες: Η δεύτερη δόση φαίνεται να κάνει πράγματα που δεν μπορεί να κάνει η πρώτη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
Η ομάδα του Στάνφορντ έμεινε έκπληκτη όταν διαπίστωσε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer πυροδότησε μια σημαντική κινητοποίηση μιας μικρής ομάδας ανοσοκυττάρων πρώτης απόκρισης που είναι συνήθως σπάνια και αδρανή. Αυτά τα κύτταρα είναι ένα μικρό υποσύνολο των κανονικά άφθονων κυττάρων που ονομάζονται μονοκύτταρα, τα οποία παράγουν υψηλά επίπεδα γονιδίων με ικανότητα καταπολέμησης των ιών.
Όταν ο νέος κορωνοϊός μολύνει κάποιον, αυτά τα μονοκύτταρα ενεργοποιούνται ελάχιστα ή και καθόλου, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, η μελέτη έδειξε ότι τα μονοκύτταρα ανταποκρίνονται έντονα στο εμβόλιο – αλλά κυρίως μόνο μετά τη δεύτερη δόση: αν και αντιπροσώπευαν μόλις το 0,01% όλων των αιμοσφαιρίων που κυκλοφορούσαν πριν από τον εμβολιασμό, ο αριθμός τους αυξήθηκε εκατοντάδες φορές μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, φτάνοντας το 1% του συνόλου των κυττάρων του αίματος.
«Η εξαιρετική αύξηση του αριθμού αυτών των κυττάρων, μόλις μια ημέρα μετά τη δεύτερη, είναι εκπληκτική», είπε: «Είναι πιθανό αυτά τα κύτταρα να είναι σε θέση να προσαρμόσουν τη δράση τους όχι μόνο κατά του SARS-CoV-2, αλλά και εναντίον άλλων ιών».