Καθώς οι νοσηλείες για Covid-19 αυξάνονται σε περιοχές των ΗΠΑ με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ανεμβολίαστοι ασθενείς ζητούν να κάνουν το εμβόλιο, αλλά βεβαίως «είναι πολύ αργά», όπως λέει ένας γιατρός.

Στο Ιατρικό Κέντρο Grandview στο Μπέρμιγχαμ, για παράδειγμα, οι γιατροί περιθάλπουν κατά κύριο λόγο νέους, χωρίς προηγούμενα προβλήματα υγείας ασθενείς, που έχουν υποστεί σοβαρή νόσο από τον νέο κορωνοϊό.

«Ένα από τα τελευταία πράγματα που κάνουν προτού διασωληνωθούν είναι να μας παρακαλούν να τους κάνουμε το εμβόλιο», ανέφερε η Δρ Brytney Cobia, γιατρός στο Grandview, σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Κρατάω το χέρι τους και τους λέω ότι λυπάμαι, αλλά είναι πολύ αργά», ανέφερε: «Λίγες μέρες αργότερα, όταν καταγράφω τον χρόνο θανάτου, αγκαλιάζω τα μέλη της οικογένειάς τους και τους λέω ότι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο είναι να κάνουν το εμβόλιο και να ενθαρρύνουν όλους όσους γνωρίζουν να κάνουν το ίδιο».

Στη συνέχεια, τα μέλη της οικογένειας κλαίνε, έγραψε και συχνά λένε ότι «δεν ήξεραν», ότι «πίστευαν ότι ήταν φάρσα η πανδημία» ή ότι πίστευαν πως ο κορωνοϊός ήταν «μόνο σαν γρίπη».

«Και φυσικά εύχονται να μπορούσαν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω. Αλλά δεν μπορούν», έγραψε η Δρ Cobia. «Έτσι, με ευχαριστούν και πηγαίνουν να κάνουν το εμβόλιο. Εγώ επιστρέφω στο γραφείο μου, συμπληρώνω τα έγγραφα του θανάτου του ασθενούς και κάνω μια μικρή προσευχή αυτή η απώλεια να σώσει περισσότερες ζωές».

Τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί στις ΗΠΑ τις τελευταίες 2 εβδομάδες και οι αυξημένες νοσηλείες έχουν αρχίσει να πιέζουν ξανά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Τα μέλη του προσωπικού αισθάνονται να γυρνούν σιγά-σιγά στους πιο δύσκολους μήνες της πανδημίας.

«Το προσωπικό μας, είναι απογοητευμένο», δήλωσε ο Chad Neilsen, διευθυντής πρόληψης λοιμώξεων στο UF Health Jacksonville της Φλόριντα.

Το νοσοκομείο ακυρώνει τακτικά χειρουργεία και θεραπείες καθώς ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 αυξάνεται. Τώρα, περισσότεροι από 130 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό –  τον Μάιο ήταν μόλις 16. Σχεδόν όλοι τους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων κρουσμάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις 41.000 και συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών περισσότερων από 26.000 νοσηλευόμενων με Covid-19.