Η Δρ Rochelle Walensky, διευθύντρια του CDC, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ χαρακτήρισε την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού «έναν από τους πιο μολυσματικούς ιούς του αναπνευστικού που γνωρίζουμε» και ανέφερε αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

«Σήμερα, θέλω να μιλήσω για την ανάγκη μας να ενωθούμε ενάντια σε έναν κοινό εχθρό. Ο SARS-CoV-2 και η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνονται με απίστευτη αποτελεσματικότητα και τώρα αντιπροσωπεύουν περισσότερα από το 83% των κρουσμάτων που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ», δήλωσε η Δρ Walensky σε ενημέρωση Τύπου: «Είναι ένας από τους πιο μολυσματικούς ιούς του αναπνευστικού που γνωρίζουμε και που έχω δει στην εικοσαετή καριέρα μου».

Η Δρ Walensky είπε ότι καταγράφηκαν 46.318 κρούσματα την Τετάρτη στις ΗΠΑ, με μέσο κυλιόμενο όρο 7 ημερών 37.700 κρούσματα την ημέρα – μια αύξηση 53% από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο είναι περίπου 3.500 την ημέρα, σημειώνοντας αύξηση 32%. Ο μέσος όρος θανάτων της τελευταίας εβδομάδας είναι 237 – αύξηση 19% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Περίπου 162 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19. Ωστόσο, υπάρχουν περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, όπως ανέφερε η Δρ Walensky, με τους ανεμβολίαστους να αντιπροσωπεύουν το 97% των νοσηλειών και των θανάτων στη χώρα.

Αλλά μπορεί να υπάρχουν κάποια πρώιμα θετικά σημάδια: οι τέσσερις πολιτείες με τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων – το Αρκάνσας, η Φλόριντα, η Λουιζιάνα και η Νεβάδα – είχαν υψηλότερο ποσοστό νέων εμβολιασμών, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Jeff Zients, επικεφαλής της ομάδας αντίδρασης στην πανδημία του Λευκού Οίκου.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει με 100 εκατομμύρια δολάρια σχεδόν 2.000 κλινικές σε επαρχιακές περιοχές για να υποστηρίξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την ενημέρωση του πληθυσμού για αυτό.

Η Δρ Walensky είπε ότι παρά τα αυξανόμενα κρούσμα οι συστάσεις  για τη χρήση μάσκας του CDC παραμένουν ίδιες, αλλά ενθάρρυνε τους εμβολιασμένους να φορούν μάσκες αν το επιλέξουν: «Είτε έχετε εμβολιαστεί είτε όχι, παρακαλώ να ξέρετε ότι δεν έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο. Βρισκόμαστε σε μια ακόμη κρίσιμη στιγμή σε αυτήν την πανδημία, με τα κρούσματα να αυξάνονται ξανά και τα νοσοκομεία να φτάνουν στο όριο της δυναμικής τους σε ορισμένες περιοχές».