Η διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ζήτησε να φορούν μάσκα και οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί σε εσωτερικούς χώρους, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η Δρ Rochelle Walensky σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η Δέλτα, θα μπορούσε να μεταδοθεί και από άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Στις προηγούμενες παραλλαγές, στις σπάνιες περιπτώσεις που πλήρως εμβολιασμένοι είχαν λοίμωξη από τον ιό, δεν διαπιστώσαμε να μπορούν να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους», δήλωσε: «Αλλά με την παραλλαγή Δέλτα, βλέπουμε στις έρευνές μας για την πανδημία που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ότι εάν τύχει η σπάνια περίπτωση ένας εμβολιασμένος να έχει λοίμωξη, μπορείτε και να τη μεταδώσει σε κάποιον άλλο».

Το CDC αναθεώρησε την οδηγία για τη χρήση μάσκας, για να συστήσει στους πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς να φορούν μάσκες σε «δημόσιους εσωτερικούς χώρους» με «ουσιαστική και υψηλή πιθανότητα μετάδοσης», μια αλλαγή από τις προηγούμενες οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες τα εμβολιασμένα άτομα δεν χρειαζόταν να φορούν μάσκες στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους.

Η νέα οδηγία έρχεται καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι η απαίτηση για τον εμβολιασμό όλων των εργαζομένων σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες είναι «υπό εξέταση». Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio και το κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Gavin Newsom, έχουν ήδη ανακοινώσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων τους.

Ο Δρ Walensky μίλησε επίσης για την απειλή της Covid-19 για τα παιδιά: «Αν κοιτάξετε το ποσοστό θνησιμότητας από την ασθένεια το προηγούμενο έτος στα παιδιά, είναι υπερδιπλάσιο από το ποσοστό θνησιμότητας που βλέπουμε από τη γρίπη», είπε.

Το CDC συνέστησε τη χρήση μάσκας στα Δημοτικά, «συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, του προσωπικού, των μαθητών και των επισκεπτών, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού», δήλωσε η Δρ Walensky, εξαιτίας των νέων δεδομένων από την παραλλαγή Δέλτα.

Για μήνες τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι νοσηλείες μειώνονταν σταθερά στις ΗΠΑ, αλλά η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε απότομες αυξήσεις στους αριθμούς κρουσμάτων, ιδιαίτερα μεταξύ των μη εμβολιασμένων Αμερικανών.

Σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός χειρουργός, Vivek Murthy, είπε ότι το 97% των εισαγωγών στο νοσοκομείο και το 99,5% των θανάτων από Covid-19 αφορούσαν μη εμβολιασμένα άτομα. Περισσότεροι από 162,7 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως, δηλαδή το 49% του πληθυσμού της χώρας.