Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, τη διάμεση ηλικία των κρουσμάτων και τις περιοχές με υψηλό δείκτη θετικότητας:

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει μία σχετική σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών ανέρχεται στα 2.574 κρούσματα ανά ημέρα.

»Ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές Υγείας, επίσης παραμένει σταθερός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αναφορικά με τα τεστ που έγιναν την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου, ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 3,26% στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος.

»Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο 5,5% στην Πάρο, 4,27% στη Μύκονο, 4,2% στην Τήνο, 3,76% στο Ρέθυμνο και 3,4% στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, κυρίως λόγω της θετικότητας στο νησί της Ίου.

»Η συμβολή των αυτοδιαγνωστικών τεστ στην πρώιμη αναγνώριση κρουσμάτων σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας, παραμένει σημαντική. Αν και την εβδομάδα που μας πέρασε συνολικά τα selftest οδήγησαν στο 35% των νέων διαγνώσεων, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στο εργατικό δυναμικό, δηλαδή στους ανθρώπους ηλικίας 18-65 ετών, όπου τα μισά περιστατικά διαγνώστηκαν ακριβώς λόγω της εφαρμογής του μέτρου των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

»Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η διενέργεια αυτών των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, δεν αποτελεί τιμωρητικό μέτρο αλλά σημαντικό εργαλείο Δημόσιας Υγείας, που διασφαλίζει την υγεία των συνανθρώπων που συναναστρεφόμαστε και τελικά και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Σημαντικό, λοιπόν, είναι να τηρείται και να επιτηρείται η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

»Τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου, κάτω του 1%, γεγονός που οφείλεται τόσο στον εμβολιασμό σημαντικού ποσοστού των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας, αλλά και στη θέσπιση απαραίτητου αρνητικού τεστ για να μπορεί να ταξιδέψει κάποιος και να έρχεται στη χώρα μας.

»Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 25 έτη. Παρατηρείται μια μικρή μείωση των κρουσμάτων στους νέους κάτω των 34 ετών που σήμερα αποτελούν μόλις το 63% του συνόλου, ενώ δύο εβδομάδες πριν σας είχαμε αναφέρει ότι στα άτομα κάτω των 39 ετών αφορούσαν το 80% των κρουσμάτων. Παράλληλα, λοιπόν, αυξάνεται και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες».