Η Πολωνία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας μετά από δύο εμπρησμούς και μια προσπάθεια διάρρηξης σε ένα ακόμη, που φαίνεται ότι προκλήθηκαν από αντιεμβολιαστές.

«Αυτά τα περιστατικά φαίνεται δυστυχώς ότι είναι επαναλαμβανόμενα», δήλωσε ο πολωνός Πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki: «Όλοι οι δράστες θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν αυστηρά σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, ενώ θα πραγματοποιήσουμε επίσης ενέργειες που αποσκοπούν στην αύξηση της ασφάλειας όλων των εμβολιαστικών κέντρων της χώρας», συνέχισε.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Jaroslaw Szymczyk ανέφερε ότι εμπρηστές πυρπόλησαν ένα κινητό κέντρο εμβολιασμού και ένα γραφείο που χρησιμοποιούσε η τοπική υπηρεσία επιδημιολογικής παρατήρησης στην πόλη Ζάμοστς στην ανατολική Πολωνία.

Από τις πυρκαγιές δεν υπήρξαν θύματα, παρά μόνο υλικές ζημιές.

Χαρακτήρισε τα περιστατικά «εξαιρετικά σοκαριστικά» και είπε ότι θα υπάρχει «εικοσιτετράωρη» παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα εμβολιαστικά κέντρα.

«Δυστυχώς παρατηρούμε μια κλιμάκωση της βίαιης συμπεριφοράς -ακόμη και εγκληματικής, θα λέγαμε- στους κύκλους των ανθρώπων που τάσσονται κατά των εμβολίων», είπε ο επικεφαλής της πολωνικής αστυνομίας.

Τον περασμένο μήνα, η αστυνομία κλήθηκε σε δύο περιστατικά που αφορούσαν δράσεις αντιεμβολιαστών – το ένα σε κέντρο εμβολιασμού στη μικρή πόλη Γκρόντζισκ Μαζοβιέτσκι της κεντρικής Πολωνίας όπου διαμαρτυρόμενοι για τους εμβολιασμούς συνεπλάκησαν με τους άνδρες ασφαλείας του κέντρου και γιατρούς.

Όπως όλες οι κυβερνήσεις, και η πολωνική ενθαρρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά ο ρυθμός των εμβολιασμών επιβραδύνθηκε απότομα μετά το πρώτο διάστημα και το ποσοστό εμβολιασμένων παραμένει σχετικά χαμηλό στις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας. Μάλιστα, πολλά εμβολιαστικά κέντρα κλείνουν λόγω της χαμηλής προσέλευσης του κοινού.

Αν και σχεδόν το 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έως και το ένα τέταρτο των Πολωνών είτε είναι κατά του εμβολιασμού είτε διστάζουν να το κάνουν, φοβούμενοι τυχόν παρενέργειες.

Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας η Πολωνία μετράει πάνω από 2.883.000 κρούσματα και περισσότερες από 75.000 νεκρούς εξαιτίας του κορωνοϊού.