Το Ισραήλ θα προσφέρει μια τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Naftali Bennett. Όσοι έκαναν τη δεύτερο δόση πριν από τουλάχιστον πέντε μήνες θα μπορούν να κάνουν μια ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer από την ερχόμενη Κυριακή, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της χώρας Isaac Herzog, ο οποίος κλείνει τα 61 τον Σεπτέμβριο, ήταν ο πρώτος πολίτης του Ισραήλ που έλαβε την ενισχυτική δόση την προηγούμενη Παρασκευή.

Η απόφαση έρχεται εν μέσω αύξησης των λοιμώξεων στο Ισραήλ, αλλά και γενικότερης ανησυχίας σε πολλές χώρες σχετικά με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα.

«Τα ευρήματα των μελετών δείχνουν ότι υπάρχει μείωση των αντισωμάτων του οργανισμού με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Naftali Bennett σε συνέντευξη Τύπου: «Ο στόχος της συμπληρωματικής δόσης είναι να αυξηθεί ξανά ο αριθμός των αντισωμάτων και το επίπεδο ανοσίας και έτσι να μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες λοίμωξης και σοβαρής ασθένειας».

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι 2.000 άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είχαν ήδη λάβει μια Τρίτη, ενισχυτική δόση χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Οι ειδικοί ωστόσο λένε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν μια τρίτη δόση του εμβολίου θα μπορεί να μειώσει τα κρούσματα του κορωνοϊού. Τον περασμένο μήνα, οι ισραηλινές αρχές επανέφεραν το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους εν μέσω μιας νέας αύξησης των κρουσμάτων.

Το Ισραήλ ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες στον κόσμο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στο εντατικό και γρήγορο πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού του: Πραγματοποίησε το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού, χάρη στο οποίο το 60% του πληθυσμού της χώρας των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως – το ποσοστό φτάνει στο 64% αν υπολογίσουμε όσους έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Από την αρχή της πανδημίας, το Ισραήλ έχει καταγράψει σχεδόν 870.000 κρούσματα και σχεδόν 6.500 απώλειες ζωής, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Πανεπιστημίου Johns Hopkins.