Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε την αναστολή χορήγησης τρίτης δόσης στους πλήρως εμβολιασμένους για την Covid-19 τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι μια τέτοια παύση θα επιτρέψει να εμβολιαστεί τουλάχιστον ένα επιπλέον 10% του πληθυσμού σε κάθε χώρα.

Ορισμένα κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Γερμανίας, έχουν ανακοινώσει σχέδια για τη χορήγηση τρίτης δόσης. Αλλά ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι τα φτωχότερα κράτη δεν έχουν αρκετά εμβόλια για να κάνουν τις πρώτες δύο δόσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες χαμηλού εισοδήματος μπόρεσαν να χορηγήσουν μόνο 1,5 δόσεις για κάθε 100 άτομα λόγω έλλειψης εμβολίων – στην Ε.Ε. έχουν χορηγηθεί 107, στις ΗΠΑ 103 και στη Μεγάλη Βρετανία 126.

Ο Δρ Tedros είπε ότι πρέπει να υπάρξει αναστροφή της κατάστασης και η πλειονότητα των εμβολίων θα πρέπει να πάει σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

«Κατανοώ την ανησυχία των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τους πολίτες τους από την παραλλαγή Δέλτα. Αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οι χώρες που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς εμβολίων να χρησιμοποιήσουν ακόμη περισσότερα», πρόσθεσε.

Είναι μια ισχυρή έκκληση από τον ΠΟΥ, καθώς ο Οργανισμός προσπαθεί να μειώσει το χάσμα των εμβολιασμών μεταξύ των κρατών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος. Ο ΠΟΥ θα ήθελε να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 10% των ανθρώπων κάθε χώρας τον επόμενο μήνα, αλλά αυτός ο στόχος είναι απίθανο να επιτευχθεί.

Στην Αϊτή και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κανένας δεν έχει κάνει δύο δόσεις του εμβολίου. Στην Ινδονησία, η οποία σημείωσε αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων τους τελευταίους μήνες λόγω της παραλλαγής Δέλτα, έχει εμβολιάσει πλήρως μόνο το 7,9% του πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ άρχισε να δίνει μια ενισχυτική δόση στους άνω των 60 ετών, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει σύντομα το παράδειγμά της.  Οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει πολιτική για ενισχυτικούς εμβολιασμούς, αλλά ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι έχει αρκετές δόσεις για να διανείμει εμβόλια στο εξωτερικό, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι όλοι οι Αμερικανοί μπορούν να εμβολιαστούν πλήρως.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δρ Tedros καλεί τις πλουσιότερες χώρες να δωρίσουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού εισοδήματος: Τον Μάιο, κάλεσε τα ανεπτυγμένα κράτη να αναβάλουν τα σχέδια για τη χορήγηση εμβολίων σε παιδιά και εφήβους και αντ’ αυτού να τα δώσουν στις χώρες που τα έχουν ανάγκη.