Οι άνθρωποι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη εάν μολυνθούν με την παραλλαγή Δέλτα, παρά με την παραλλαγή Άλφα, την αρχική του κορωνοϊού, όπως υποδεικνύουν δεδομένα από την Αγγλία.

Οι ειδικοί λένε ότι η μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, επιβεβαιώνει τη σημασία του ολοκληρωμένου εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από οποιαδήποτε από τις παραλλαγές που έχουν εμφανιστεί ως τώρα – η Δέλτα είναι αυτή τη στιγμή η κυρίαρχη στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε υπό την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) και του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας, εξέτασε 43.338 κρούσματα μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των λοιμώξεων αφορούσε άτομα που δεν είχαν ακόμη εμβολιαστεί. Οι περισσότεροι δεν χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά ένα μικρό ποσοστό – 196 των ατόμων που είχαν προσβληθεί από τη Δέλτα και 764 που είχαν προσβληθεί από την Άλφα – χρειάστηκαν.

Ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ήταν διπλάσιος για τα άτομα που διαγνώστηκαν με την παραλλαγή Δέλτα, σε σύγκριση με εκείνα με την παραλλαγή Άλφα, αφού λήφθηκαν υπόψη άλλα στοιχεία όπως η ηλικία, το φύλο και η εθνικότητα.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο εμβολιασμός μειώνει αυτόν τον κίνδυνο, αν και απαιτούνται και οι δύο δόσεις για μέγιστη προστασία.

Μια πρόσφατη ανάλυση από το PHE υποδηλώνει ότι η αποτελεσματικότητα κατά της νοσηλείας μετά από δύο δόσεις είναι 96% για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και 92% για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Άλλες έρευνες υποδηλώνουν ότι ενώ η προστασία από συμπτωματικές λοιμώξεις μπορεί να μειωθεί κάπως με την πάροδο του χρόνου και τα δύο εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν εξαιρετική προστασία από νοσηλεία και θάνατο.

Ο Dr Gavin Dabrera, από το PHE, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ήδη ότι ο εμβολιασμός προσφέρει εξαιρετική προστασία έναντι της Δέλτα και, καθώς αυτή η παραλλαγή αντιπροσωπεύει πλέον τη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων, είναι ζωτικής σημασίας όσοι δεν έχουν λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου να το κάνουν το συντομότερο δυνατό. Είναι επίσης σημαντικό εάν έχετε συμπτώματα να μείνετε στο σπίτι σε απομόνωση και να κάνετε τεστ PCR το συντομότερο δυνατό».