Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσθεσε μια ακόμη παραλλαγή του κορωνοϊού στον κατάλογο των «παραλλαγών ενδιαφέροντος» εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να «ξεφεύγει» εν μέρει από την ανοσία που έχουν αναπτύξει οι άνθρωποι από παλαιότερη λοίμωξη ή εμβολιασμό.

Η παραλλαγή Mu, επίσης γνωστή ως B.1.621, προστέθηκε στη λίστα παρακολούθησης του ΠΟΥ στις 30 Αυγούστου, αφότου εντοπίστηκε σε 39 χώρες και βρέθηκε ότι διαθέτει μια σειρά μεταλλάξεων που μπορεί να την κάνουν λιγότερο ευαίσθητη στην ανοσολογική προστασία που έχουν αποκτήσει πολλοί.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΠΟΥ για την πανδημία, η παραλλαγή Mu «έχει ένα σύνολο μεταλλάξεων που υποδεικνύουν πιθανές ιδιότητες ανοσολογικής διαφυγής». Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί να αποφύγει την ανοσολογική άμυνα με παρόμοιο τρόπο με την παραλλαγή Βήτα που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί.

Η παραλλαγή Mu εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021. Έκτοτε, σποραδικά κρούσματα και μερικές μεγαλύτερες εστίες έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο. Πέρα από τη Νότια Αμερική, κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Μεγάλη Βρετανία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ. Ενώ η παραλλαγή συναντιέται σε λιγότερο από 0,1% των λοιμώξεων από κορωνοϊό παγκοσμίως, κερδίζει έδαφος στην Κολομβία και τον Ισημερινό, όπου αντιπροσωπεύει το 39% και το 13% των κρουσμάτων αντίστοιχα.

«Η επιδημιολογία της παραλλαγής Mu στη Νότια Αμερική, ιδίως με τη συν-κυκλοφορία της με την παραλλαγή Δέλτα, θα παρακολουθείται για αλλαγές», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΠΟΥ.

Η παραλλαγή Mu προστέθηκε στη λίστα των παραλλαγών ενδιαφέροντος, που σημαίνει ότι θα παρακολουθείται για να διαπιστώσουν οι ειδικοί πώς συμπεριφέρεται. Μέχρι στιγμής δεν έχει την ίδια βαρύτητα με τις παραλλαγές Άλφα και Δέλτα, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως «παραλλαγές ανησυχίας», κυρίως λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς τους, αλλά και ανησυχιών για διαφυγή της ανοσολογικής άμυνας από προηγούμενη λοίμωξη ή εμβολιασμό.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι υπερτερεί της παραλλαγής Δέλτα και φαίνεται απίθανο να είναι πιο μεταδοτική», αναφέρει το δελτίο Τύπου του ΠΟΥ, αν και προειδοποιεί: «Η πιθανή ανοσολογική διαφυγή μπορεί να συμβάλει σε μελλοντικές αλλαγές στη διάδοσή της».

Μέρος της ανησυχίας για τη Mu προέρχεται από τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις που φέρει. Η μετάλλαξη P681H εντοπίστηκε και στην παραλλαγή Άλφα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία και συνδέθηκε με ευκολότερη μετάδοση. Άλλες μεταλλάξεις που έχει η νέα παραλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των E484K και K417N, μπορεί να βοηθήσουν τον ιό να αποφεύγει την άμυνα του οργανισμού.