Παρόλο που η παραλλαγή Δέλτα έφερε ανατροπή στην εξέλιξη της πανδημίας, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (ECDC).

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νοσηλείας μετά από λοίμωξη με την παραλλαγή Δέλτα, κυμαίνεται από 75% έως 95%.

Σε ενήλικες άνω των 75 ετών, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νοσηλείας έχει μειωθεί ελαφρώς, αλλά φαίνεται ακόμη πάνω από 80%. Για τις ηλικίες 18-49, η αποτελεσματικότητα είναι περίπου 94%.

«Τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά στην πρόληψη νοσηλείας και σοβαρής νόσου, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της λοίμωξης ή ήπιας συμπτωματικής ασθένειας», δήλωσε στην επιτροπή η Δρ Sara Oliver, η επιστήμονας του CDC που παρουσίασε τις πληροφορίες.

Σε ανάλυση δεδομένων που κυκλοφόρησε από το CDC, οι μη εμβολιασμένοι ενήλικες είχαν 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν από τους εμβολιασμένους ενήλικες. Τα ποσοστά νοσηλείας ήταν υψηλότερα για τα μη εμβολιασμένα άτομα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων, τα άτομα που νοσηλεύονταν ήταν πολύ μεγαλύτερα, πιο πιθανό να είναι τρόφιμοι γηροκομείου και πιθανότατα να έχουν τρία ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα. Σχεδόν το ένα τρίτο είχε ανοσοκατασταλτικές παθήσεις.

Από τότε που η παραλλαγή Δέλτα έγινε κυρίαρχη, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της πρόληψης της μόλυνσης κυμαίνεται από 39% έως 84%, είπε η Δρ Oliver. Η πτώση της αποτελεσματικότητας σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να συνδέεται με την εξαιρετικά μεταδοτική φύση της παραλλαγής και την εξασθένηση της προστασίας από το εμβόλιο με την πάροδο του χρόνου.

Η Δρ Oliver συζήτησε την ιδέα των ενισχυτικών δόσεων, σημειώνοντας ότι δεν είναι ασυνήθιστο για ορισμένα εμβόλια να απαιτούν πολλαπλές δόσεις, όπως αυτά για την ηπατίτιδα και τον HPV. Ωστόσο, σημείωσε, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες προτού ο FDA (ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων) μπορεί να παράσχει κανονιστική άδεια και η επιτροπή του CDC να δώσει επίσημες συστάσεις για τη χορήγησή της στον γενικό πληθυσμός.

Σημείωσε επίσης ότι όσοι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19 θα πρέπει να πάρουν προτεραιότητα για την τρίτη, ενισχυτική δόση – ο FDA και το CDC έχουν δώσει έγκριση για την τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους.