Η Ε.Ε. και η AstraZeneca έφτασαν σε συμφωνία για την καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων της βρετανoσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας κατά του κορωνοϊού που επηρέασε το πρόγραμμα εμβολιασμού στις χώρες της Ένωσης στις αρχές της χρονιάς.

Η AstraZeneca συμφώνησε να παραδώσει 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί βάσει σύμβασης, στην Ε.Ε. έως το τέλος Μαρτίου 2022. Η συμφωνία δίνει τέλος στην υπόθεση που εκκρεμούσε στα βελγικά δικαστήρια.

Η Ε.Ε. ανακοίνωσε μάλιστα αυτήν την εβδομάδα ότι το 70% των ενήλικων πολιτών της έχει εμβολιαστεί πλήρως – το ποσοστό στην Ελλάδα είναι περίπου 64%.

Η AstraZeneca είχε εξοργίσει τους αξιωματούχους της Ε.Ε. όταν ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να παραδώσει μόνο ένα μικρό τμήμα των δόσεων που είχαν συμφωνηθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2021 – αντιθέτως, παρέδωσε κανονικά τις δόσεις που είχε υποσχεθεί στη Μεγάλη Βρετανία.

Η διαμάχη επισκίασε τις πρώτες εβδομάδες της διάθεσης του εμβολίου στις 27 χώρες της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε την εταιρεία ότι έσπασε τη συμφωνία και η AstraZeneca αντέτεινε ότι τα ευρωπαϊκά της εργοστάσια είχαν πρόβλημα στην παραγωγή και ότι η Μεγάλη Βρετανία είχε υπογράψει συμβόλαιο νωρίτερα. Όταν τα συμβόλαια δόθηκαν στη δημοσιότητα, φάνηκε ότι η Ε.Ε. είχε υπογράψει συμβόλαιο πριν από τη Μεγάλη Βρετανία και ότι η προμήθεια των εμβολίων θα γινόταν και από τα εργοστάσια της Γηραιάς Αλβιώνας. Έτσι, τελικά η AstraZeneca βασίστηκε στο σημείο του συμβολαίου που έγκαιρη παράδοση εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου θα γινόταν με «την καλύτερη δυνατή προσπάθεια».

Το εμβόλιο της AstraZeneca, γνωστό πλέον ως Vaxzevria, έχει επίσης πληγεί από τους περιορισμούς ηλικίας που επέβαλαν αρκετές χώρες της Ε.Ε. λόγω πολύ σπάνιων παρενεργειών. Ο οργανισμός φαρμάκων της Ε.Ε. (ΕΜΑ) ωστόσο κατέστησε σαφές ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για όλες τις ηλικιακές ομάδες ενηλίκων.

Η διαφωνία θα έφτανε στα δικαστήρια των Βρυξελλών στα τέλη Σεπτεμβρίου και ο Rudd Dobber, μέλος του ΔΣ της AstraZeneca, δήλωσε ότι είναι «πολύ ευχαριστημένος που καταφέραμε να καταλήξουμε σε συνεννόηση» με την Επιτροπή.

Η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδη από την πλευρά της δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικές διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των κρατών-μελών μας και η συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου αυτού της AstraZeneca, παραμένει σημαντική».

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραδοθούν άλλα 60 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, 75 εκατομμύρια έως το τέλος Δεκεμβρίου και 65 εκατομμύρια μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022.