Ένας Βιετναμέζος που αγνόησε τις οδηγίες περιορισμού της πανδημίας και μόλυνε συμπολίτες του καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για παράβαση των κανόνων κατά του κορωνοϊού και εξάπλωσή του.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Le Van Tri για «μετάδοση επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών» σε οκτώ άτομα, εκ των οποίων το ένα τελικά πέθανε.

Μέχρι πρόσφατα, το Βιετνάμ είχε σε μεγάλο βαθμό επιτύχει στον περιορισμό της πανδημίας, εφαρμόζοντας αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα προφύλαξης. Αλλά οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί από τον Ιούνιο και μετά, σε ένα ξέσπασμα της πανδημίας που τροφοδοτείται από την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα.

Η χώρα των περίπου 95 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει περισσότερα από 530.000 κρούσματα και περισσότερους από 13.300 θανάτους, πολλοί από τους οποίους συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, ως επί το πλείστον στην πόλη Χο Τσι Μινχ, που αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.

Στις αρχές Ιουλίου, ο 28χρονος, ταξίδεψε με μοτοσικλέτα από την πόλη Χο Τσι Μινχ στην επαρχία Τσα Μάου, στα νότια της χώρας. Ο Tri βρέθηκε ότι είχε κάνει ψεύτικη δήλωση σε ένα έντυπο υγείας όσων αφορά το πρόσφατο ταξιδιωτικό του ιστορικό και επίσης δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες καραντίνας: Οι τοπικές αρχές τότε καθιστούσαν υποχρεωτικό για οποιονδήποτε ταξιδεύει από άλλες επαρχίες στο Τσα Μάου να απομονωθεί αμέσως για 21 ημέρες.

Ο Tri αργότερα βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και διαπιστώθηκε ότι μετέδωσε τον ιό στα μέλη της οικογένειάς του καθώς και στο προσωπικό ενός κέντρου πρόνοιας που επισκέφθηκε.

Στο τέλος της δίκης που κράτησε μία ημέρα, ο Tri καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 750 ευρώ.