Το φθινόπωρο είναι μια περίοδος-πρόκληση για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και τη μεγαλύτερη παραμονή σε εσωτερικούς χώρους να διευκολύνουν τη μετάδοση μικροβίων και ιών. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε –πέρα από τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού- για να το βοηθήσουμε να είναι σε φόρμα.
- Ιδρώστε
Εάν παραμελήσατε την άσκηση με τα lockdown και τις διακοπές, είναι ακόμη ένας πολύ καλός λόγος για να επιστρέψετε στις προπονήσεις. Εκτός από τα οφέλη για την καρδιά και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η άσκηση είναι πραγματικά σημαντική για τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος: Οι έρευνες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων – σκοπός των οποίων είναι να εξοντώνουν παθογόνους παράγοντες στο σώμα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να το παρακάνετε, επειδή τελικά μπορεί να αποδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αν δεν αφήνετε το σώμα σας να ανακάμψει. Φροντίστε να υπάρχει μια ημέρα ανάπαυσης μεταξύ της προπόνησης, ώστε να μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη της άσκησης.
- Φάτε μεσογειακά
Μια καθημερινή διατροφή γεμάτη θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το ανοσοποιητικό, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνει το σώμα σας σε κορυφαία κατάσταση. Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, υγιή λίπη όπως ωμέγα 3 και άπαχη πρωτεΐνη, καλύπτει όλες τις καθημερινές μας ανάγκες διατροφής, μειώνοντας παράλληλα τη χρόνια φλεγμονή και προστατεύοντας από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.
- Η λύση μέσα μας
Το μικροβίωμα του εντέρου μας σχετίζεται στενά με το ανοσοποιητικό μας: τα καλά μικρόβια που ζουν στο στομάχι μας βοηθούν στην εκπαίδευσή του στην αντιμετώπιση των βλαβερών. Μια πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά διατροφή με ποικιλία είναι το κλειδί για την προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, ενώ συνιστάται η συμπλήρωσή της με προβιοτικά, που έχουν κλινικά αποδειχθεί ότι μειώνουν τη συχνότητα, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των κοινών λοιμώξεων.
- Περιορίστε το «απ’ έξω»
Όταν είμαστε κουρασμένοι και βιαστικοί, μπορεί να παραγγείλουμε μπέργκερ ή πίτσα χωρίς δεύτερη σκέψη, όμως τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα δεν βοηθούν καθόλου το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία διαπίστωσαν ότι μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σαν να ανταποκρίνεται σε βακτηριακές λοιμώξεις. Την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον κατάλογο για παραγγελία, σκεφτείτε ξανά μήπως μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας κάτι απλό και θρεπτικό στο σπίτι σας.
- Όνειρα γλυκά
Χάζεμα στα social media, διασκέδαση ή «λιώσιμο» μπροστά στην τηλεόραση με μια αγαπημένη σειρά; Όποιος και αν είναι ο λόγος, ο ύπνος μας απειλείται συστηματικά και μαζί του η απόδοση του ανοσοποιητικού μας: Η πιθανότητα για κάποια λοίμωξη είναι πεντέμισι φορές μεγαλύτερη εάν κοιμόμαστε λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα. Προστατέψτε τον ύπνο σας εξασφαλίζοντας ότι αρχίζετε να χαλαρώνεται αρκετά νωρίτερα προτού πέσετε για ύπνο και προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε τις ίδιες ώρες, για να προσφέρετε στον εαυτό σας την ξεκούραση που χρειάζεται κάθε βράδυ.