Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τα κράτη να αποφύγουν τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων κατά του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό μέχρι το τέλος του έτους, επισημαίνοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε μία δόση.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν θα μείνω σιωπηλός όταν οι εταιρείες και οι χώρες που ελέγχουν την παγκόσμια προσφορά εμβολίων πιστεύουν ότι οι φτωχοί του κόσμου πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με ό,τι περισσεύει».

Μιλώντας από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, προέτρεψε τις πλούσιες χώρες και τους κατασκευαστές εμβολίων να δώσουν προτεραιότητα στο να κάνουν το εμβόλιο εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και ευάλωτοι πληθυσμοί των φτωχότερων χωρών, αντί να προσφέρουν ενισχυτική τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό των χωρών τους: «Δεν θέλουμε να δούμε ευρεία χρήση ενισχυτικών δόσεων σε υγιείς ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι», τόνισε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ο ΠΟΥ ζήτησε τον περασμένο μήνα ένα μορατόριουμ στα εμβόλια μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να αντιμετωπίσει τη δραστική ανισότητα στη διανομή δόσεων μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών. Αλλά ο επικεφαλής του ΠΟΥ αναγνώρισε ότι «υπήρξε μικρή αλλαγή στην παγκόσμια κατάσταση από τότε. Σήμερα λοιπόν ζητώ παράταση του μορατόριουμ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους», είπε.

Οι χώρες υψηλού εισοδήματος είχαν υποσχεθεί να δωρίσουν περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων σε φτωχότερες χώρες, είπε, αλλά λιγότερο από το 15% αυτών των δόσεων έχει δοθεί προς το παρόν: «Δεν θέλουμε άλλες υποσχέσεις. Θέλουμε μόνο τα εμβόλια», ανέφερε δηκτικά.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ –που προσφέρουν ενισχυτική δόση σε όλο τον πληθυσμό της- απέρριψε την έκκληση για μορατόριουμ, λέγοντας ότι πρωτίστως «έχουμε την ευθύνη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες» και ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν εμβόλια και στις χώρες που τα χρειάζονται, όπως έκαναν έως τώρα.

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, η τρίτη δόση θα δοθεί μόνο σε ευάλωτους πολίτες, αρχής γενομένης με ανοσοκατεσταλμένους, οι οποίοι θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού από την επόμενη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου.