Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Jo Biden ανακοίνωσε σαρωτικά νέα μέτρα σε σχέση με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, κηρύσσοντας υποχρεωτικό το εμβόλιο για εκατομμύρια εργαζόμενους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και απαιτώντας από τους εργαζόμενους σε μεγάλες εταιρείες να εμβολιαστούν ή να κάνουν τεστ εβδομαδιαία.

Η πιο σκληρή γραμμή απέναντι στους ανεμβολίαστους έρχονται τη στιγμή που τα νοσοκομεία σε αρκετές πολιτείες έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους εξαιτίας της εξάπλωσης της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα. Οι νέες οδηγίες αφορούν περίπου 100 εκατομμύρια εργαζόμενους.

«Δεν έχει σχέση ούτε με την ελευθερία, ούτε με την προσωπική επιλογή, αλλά με την προστασία του εαυτού σας και των γύρω σας», είπε ο Πρόεδρος ενώ ανακοίνωνε το σχέδιό του.

Περισσότεροι από 650.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από την Covid-19 από πέρυσι. Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων φτάνει το 64%.

Ο Jo Biden ανακοίνωσε το σχέδιό του σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο χθες. Είπε ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ να απαιτήσει από όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους να ζητούν τον εμβολιασμό ή απόδειξη αρνητικού τεστ από τους υπαλλήλους τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Σχεδόν 17 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε δομές που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από το ομοσπονδιακό κράτος θα υπόκεινται στις ίδιες απαιτήσεις, διευκρίνισε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα παρέχουν πληρωμένη άδεια στους εργαζόμενους για να εμβολιαστούν και όσες δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα χιλιάδων δολαρίων ανά παράβαση.

Μια ξεχωριστή ομοσπονδιακή εκτελεστική εντολή, η οποία σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο θα επηρεάσει περίπου 2,5 εκατομμύρια κυβερνητικούς υπαλλήλους, αντικαθιστά την προηγούμενη που επέτρεπε στους κυβερνητικούς υπαλλήλους να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ, εάν δεν επιθυμούσαν να εμβολιαστούν. Τώρα οι εργαζόμενοι που αρνούνται να εμβολιαστούν μπορεί να απολυθούν.

Άλλα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ περιλαμβάνουν τον διπλασιασμό των προστίμων για τους επιβάτες στα αεροπλάνα που αρνούνται να φορέσουν μάσκα και την επιτάχυνση παραγωγής και διάθεσης self test.