Στους συνολικά 51.281 που έχασαν τη ζωή τους από Covid-19 στην Αγγλία τους πρώτους έξι μήνες του έτους, μόνο 256 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, όπως δείχνουν νέα δεδομένα από τη χώρα.

Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) ανέλυσε δεδομένα για να διαπιστώσει τον πραγματικό αριθμό θανάτων από «breakthrough» λοιμώξεις, περιπτώσεις δηλαδή όπου ο ιός καταφέρνει να αποφύγει την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια.

Υπήρξαν 38.964 θάνατοι που αφορούσαν τον Covid-19 σε άτομα που δεν ήταν εμβολιασμένα κατά την ίδια περίοδο έξι μηνών. Το ONS είπε ότι υπήρχαν 640 θάνατοι μεταξύ των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, αλλά στο νούμερο περιλαμβάνονταν και άτομα που είχαν μολυνθεί προτού ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, ώστε να έχουν τη μέγιστη προστασία.

Συνολικά, καταγράφηκαν μόνο 256 θάνατοι από Covid-19 σε άτομα που μολύνθηκαν τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου.

Η Julie Stanborough, αναπληρώτρια διευθύντρια υγείας και ζωής στο ONS δήλωσε: «Η νέα ανάλυσή μας δείχνει ότι, δυστυχώς, υπήρξαν θάνατοι ανθρώπων από Covid-19 παρά το γεγονός ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 είναι συντριπτικά χαμηλότερος μεταξύ των ατόμων που είναι πλήρως εμβολιασμένα, σε σχέση με εκείνα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν λάβει μόνο μία δόση. Αυτό δείχνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην παροχή υψηλού βαθμού προστασίας από σοβαρή ασθένεια και θάνατο».

Το ONS ανέφερε ότι το 61% των θανάτων από «breakthrough» λοιμώξεις συνέβη σε άνδρες και η μέση ηλικία των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή της ήταν τα 84 χρόνια.