Για να επιτευχθεί ο έλεγχος της πανδημίας θα μπορούσαν να χρειαστούν «πολλές, πολλές» περισσότερες εκτελεστικές εντολές της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, δήλωσε ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Εκατομμύρια Αμερικανοί πρέπει ακόμη να εμβολιαστούν, είπε και εάν οι αξιωματούχοι της υγείας και τα μέλη της κοινότητας δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν και να τους πείσουν, τότε μπορεί να είναι απαραίτητες κυβερνητικές εντολές για αναγκαιότητα εμβολιασμού σε σχολεία και χώρους εργασία.

«Ο άλλος τρόπος για να το κάνουμε είναι να έχουμε πολλές, πολλές περισσότερες εκτελεστικές εντολές», δήλωσε ο Δρ Fauci κατά τη διάρκεια συνέντευξης. «Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει τον κόσμο να αλλάξει γνώμη, γιατί δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν θα θέλουν να πάνε στη δουλειά ή να μην πάνε στο κολέγιο», είπε: «Θέλουμε να τους πείσουμε να το κάνουν εντελώς εθελοντικά, αλλά αν αυτό δεν λειτουργήσει, πρέπει να πάμε σε εναλλακτικές λύσεις».

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια «πολύ δύσκολη περίοδο» της πανδημίας λόγω της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα και του υψηλού επιπέδου μετάδοσης μεταξύ των μη εμβολιασμένων ανθρώπων, είπε ο Δρ Fauci.

«Η παραλλαγή Δέλτα ήταν ο παράγοντα που άλλαξε πραγματικά τα πράγματα», είπε: «Είναι πολύ, πολύ πιο αποτελεσματικό στη μετάδοσή της από άτομο σε άτομο».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Joe Biden ανακοίνωσε νέα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν εκτελεστική εντολή για απαίτηση εμβολιασμού ή εβδομαδιαίου αρνητικού τεστ στους εργαζόμενους επιχειρήσεων με περισσότερους από 100 υπαλλήλους.

Περίπου το 74% του πληθυσμού των ΗΠΑ άνω των 12 ετών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ το 63% είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του CDC. Όμως περίπου 75 εκατομμύρια άνθρωποι που πληρούν τις προϋποθέσεις για να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού δεν το έχουν κάνει, σύμφωνα με όσα είπε ο Δρ Fauci.

«Ο εμβολιασμός είναι το κλειδί για να τελειώσει όλο αυτό», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε τα εργαλεία για να το τερματίσουμε, αλλά δεν το κάνουμε».