Μια έγκυος γυναίκα και ο σύζυγός της από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τον Αύγουστο, όπως και τα τέσσερα παιδιά τους.

Τα παιδιά ανάρρωσαν γρήγορα, χωρίς σοβαρά συμπτώματα, αλλά η κατάσταση των γονιών, του Daniel και της Davy Macias χειροτέρεψε, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν για νοσηλεία στο νοσοκομείο, σε κοντινά δωμάτια.

Στις 26 Αυγούστου, μια εβδομάδα μετά τη γέννηση του κοριτσιού της με καισαρική, η Davy Macias πέθανε από τον κορωνοϊό. Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, το ίδιο συνέβη και με τον σύζυγό της. Άφησαν πίσω του πέντε παιδιά, ηλικίας 7, 5, 3, 2 ετών και το νεογέννητο κοριτσάκι των μόλις 3 εβδομάδων.

Η οικογένεια Macias ζούσε στη κοντά στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια. Η Davy Macias εργαζόταν ως νοσοκόμα στο ιατρικό κέντρο Kaiser Permanente Fontana και ο Daniel Macias ήταν δάσκαλος στο σχολείο.

Η οικογένεια βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό τον περασμένο μήνα μετά από ταξίδι και οι δύο γονείς σύντομα χρειάστηκαν νοσηλεία. Η 37χρονη Davy διασωληνώθηκε σχεδόν αμέσως και γέννησε με καισαρική τομή στις 18 Αυγούστου – πέθανε προτού γνωρίσει την κόρη της. Δεν είχε εμβολιαστεί λόγω της εγκυμοσύνης της, όπως έλεγε.

Ο 39χρονος Daniel, είδα για λίγο τη νέα του κόρη και διασωληνώθηκε τρεις ημέρες μετά τη γέννησή της. Ούτε εκείνος ήταν εμβολιασμένος.

«Δεν ήταν ότι δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, το σχεδίαζαν, δήλωσε η μητέρα του Daniel, Terry, η οποία πλέον φροντίζει τα παιδιά: «Έλεγαν ότι είναι προσωπική τους επιλογή αν θα το κάνουν και ήθελαν να μάθουν περισσότερα για την ασφάλεια του εμβολίου».

Οι ειδικοί υγείας σε Ε.Ε. και ΗΠΑ συνιστούν στις εγκύους να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Τον Αύγουστο, το CDC –το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ- συνέστησε στις έγκυες γυναίκες να κάνουν εμβολιαστούν, καθώς νέα έρευνα επιβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός δεν εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους για τις μητέρες ή τα μωρά.

Μία ακόμη έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο JAMA διαπίστωσε ότι η χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού νωρίς στην εγκυμοσύνη δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αποβολή.