Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στη φάση της πανδημίας στην οποία βρισκόμαστε στη χώρα:

«Η πορεία, λοιπόν, της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίζει μία ύφεση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες με το μέσο κυλιόμενο αριθμό των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών να ανέρχεται στα 2.109 νέα κρούσματα ανά ημέρα και το συνολικό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια να υπολογίζεται στις 19.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει να παρακολουθούμε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται αναγνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο όπου οι πρακτικές ελέγχου τροποποιήθηκαν.

​»Πιο συγκεκριμένα, θα δούμε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων που θα διενεργούνται καθώς όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές της χώρας θα κάνουν δύο τεστ κάθε εβδομάδα.

​»Ταυτόχρονα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουνε ένα με δύο rapid test κάθε εβδομάδα ανάλογα με το περιβάλλον εργασίας τους.

​»Παράλληλα οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ θα εξετάζουν μόνο εμβολιασμένους που προσέρχονται είτε λόγο συμπτωμάτων, ή κάποια παιδιά που χρήζουν επιβεβαίωσης του θετικού αυτοδιαγνωστικού τεστ.

​»Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι η αλλαγή της πολιτικής στον τρόπο διενέργειας συστηματικών προληπτικών αυτοδιαγνωστικών και εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων θα έχει πιθανά σαν αποτέλεσμα την αύξηση των νέων κρουσμάτων σε ένα περιβάλλον με αυξημένο testing και μείωση της θετικότητας. […]

»Παρατηρούμε μια σταθερή αποκλιμάκωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τον συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων στην επικράτεια να ανέρχεται στους 2.172 ασθενείς.

»Οι νέες εισαγωγές, τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώνονται. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του επταημέρου μειώθηκε στις 207 εισαγωγές ανά μέρα, όμως το 68% των νοσηλευόμενων αφορά σε ασθενείς ηλικίας άνω των 55 ετών, υποστηρίζοντας την έκκληση που κάνουμε για άμεσο εμβολιασμό των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.

»Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι λόγω κορονοϊού, αλλά και των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά, παρουσιάζει μια σταθεροποίηση.

»Σύμφωνα με τις νοσηλείες στη χώρα μας το RT υπολογίζεται στο 0,84, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα σταθερό αριθμό διασωληνωμένων ασθενών, εδώ που είμαστε και τώρα, περίπου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου».