Η Ιταλία θα καταστήσει υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους το «πράσινο διαβατήριο» (green pass) για τον κορωνοϊό – το πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει τον εμβολιασμό, την πρόσφατη ανάρρωση από τον ιό ή το αρνητικό τεστ.

Είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που λαμβάνει το μέτρο, που θεωρείται από τα αυστηρότερα στον κόσμο.

Οποιοσδήποτε χωρίς green pass δεν θα μπορεί να προσέλθει στη δουλειά του και θα τίθεται σε αναστολή από την εργασία, ενώ μπορεί και να σταματήσει να αμείβεται μετά από πέντε ημέρες.

Το μέτρο, που θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Οκτωβρίου, στοχεύει στην ενίσχυση των εμβολιασμών σε μια χώρα που έχει πληγεί πολύ από την πανδημία, ιδιαίτερα στο πρώτο κύμα.

Το green pass για την Covid-19, που παρέχεται τόσο ψηφιακά όσο και σε χαρτί, απαιτείται ήδη για την πρόσβαση σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, κινηματογράφους, εστιατόρια, γυμναστήρια και πισίνες σε όλη τη χώρα.

Η ιταλική κυβέρνηση πέρασε τον νέο νόμο για την επέκταση της απαίτησης του green pass σε όλους τους χώρους εργασίας και τους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων. Οι επιχειρήσεις και το προσωπικό ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 1.500 € εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς green pass.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο υπουργός Υγείας Roberto Speranza υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα θα βελτιώσουν την ασφάλεια του κοινού από τον κορωνοϊό και «βοηθήσει την εκστρατεία εμβολιασμού».

Σχεδόν το 65% των Ιταλών έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται, εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα, της θερινής χαλάρωσης και των μη εμβολιασμένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, η Ιταλία έχει καταγράψει περισσότερα από 4,6 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 130.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Το green pass δημιουργήθηκε αρχικά για να καταστήσει τα ταξίδια εντός της Ε.Ε. πιο εύκολα και ασφαλή και αρκετές χώρες έκτοτε ζητούν την επίδειξή του και για άλλους λόγους, π.χ. την είσοδο σε εστιατόρια ή συναυλίες.