Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού εξαιτίας της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα φαίνεται να κορυφώνεται και πιθανότατα θα αρχίσει να φθίνει μέχρι την άνοιξη, λένε οι ερευνητές, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.

Αν οι τρέχουσες τάσεις της πανδημίας στις ΗΠΑ παραμείνουν σταθερές, λένε, τα κρούσματα και οι θάνατοι θα μπορούσαν να μειωθούν για τους επόμενους μήνες, αποφεύγοντας μια χειμερινή έξαρση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι λοιμώξεις αναμένεται να μειωθούν σε περίπου 9.000 κρούσματα την ημέρα μέχρι τον Μάρτιο – αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 130.000.

Ταυτόχρονα, η τελευταία ενημέρωση από το Κέντρο Διαμόρφωσης Σεναρίων για την Covid-19 εκτιμά ότι οι εμβολιασμοί εφήβων και παιδιών θα απογειωθούν αργότερα μέσα στη χρονιά και ότι δεν θα προκύψουν νέες, πιο επικίνδυνες παραλλαγές του κορωνοϊού.

«Οποιοσδήποτε από εμάς που παρακολουθούμε στενά την πανδημία, με δεδομένο το τι συνέβη με τη Δέλτα, θα είναι πραγματικά προσεκτικός όσον αφορά την υπερβολική αισιοδοξία», δήλωσε ο Δρ Justin Lessler, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, ο οποίος βοηθά στη λειτουργία του Κέντρου.

«Αλλά νομίζω ότι η πορεία είναι προς τη βελτίωση της κατάστασης για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας», είπε.

Η πρόβλεψη συνδυάζει εννέα μαθηματικά μοντέλα από ερευνητικές ομάδες σε όλη τη χώρα για να προβάλει τι μπορεί να συμβεί τους επόμενους έξι μήνες. Υπολογίστηκαν τέσσερα πιθανά σενάρια, τα οποία αφορούσαν τους εμβολιασμούς σε παιδιά και εφήβους ηλικία και πιθανές νέες παραλλαγές.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι πολλά παιδιά να εμβολιαστούν και να μην εμφανιστεί νέα, πιο μεταδοτική παραλλαγή, δήλωσε ο Δρ Lessler. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, οι θάνατοι θα μειωθούν από 1.500 ημερησίως σε λιγότερους από 100.

Κάποια από τα άλλα μοντέλα προβλέπουν ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 230.000 την ημέρα προτού αρχίσουν να πέφτουν, αλλά ο Δρ Lessler πιστεύει ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο.

Επίσης είπε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί ο ιός μας έχει δείξει ξανά και ξανά ότι νέες παραλλαγές ή άνθρωποι που σταματούν να είναι προσεκτικοί, μπορούν να οδηγήσουν σε πισωγυρίσματα».

Οι τάσεις πιθανότατα θα διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Ορισμένες πολιτείες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων για αρκετές εβδομάδες εξαιτίας της υψηλής μετάδοσης και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, αλλά και τις διαφορές στο κλίμα, που οδηγεί περισσότερο κόσμο σε εσωτερικούς χώρους, στα βόρεια της χώρας.