Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε «την πρώτη σημαντική μείωση των εβδομαδιαίων κρουσμάτων κορωνοϊού σε περισσότερο από δύο μήνες», αφού τα νέα κρούσματα την εβδομάδα της 6ης Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε τέσσερα εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε ξανά, στα 3,6 εκατομμύρια, όπως και ο αριθμός των θανάτων, σε «λίγο κάτω από 60.000», όπως ανέφερε ο ΠΟΥ στην πιο πρόσφατη ενημέρωσή του αυτήν την εβδομάδα.

Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι κερδίσαμε, λένε ειδικοί, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η άνιση πρόσβαση στα εμβόλια θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων και πιο θανατηφόρων παραλλαγών του ιού.

Ο ιολόγος Julian Tang εξήγησε ότι οι δηλώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η πανδημία «πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες για κάθε χώρα ή περιοχή. Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ακόμα για όλους ότι νικάμε, αν και στα εξαιρετικά εμβολιασμένα μέρη του κόσμου, αυτό είναι πιο κοντά στην αλήθεια».

Υπάρχουν πλέον σαφείς ανισότητες όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη σε όλο τον κόσμο. Λιγότερο από το 2% των φτωχότερων πληθυσμών στον κόσμο έχουν λάβει έστω και μια πρώτη δόση εμβολίου, δήλωσε ο Δρ Antoine Flahault, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης: «Σε ορισμένα μέρη -ανατολική Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Ισραήλ, Καναδά, Ελ Σαλβαδόρ, Μπελίζ- τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι η πανδημία είναι πίσω μας».

Ακόμη και σε πλούσιες, με καλά ποσοστά εμβολιασμού χώρες, που παρουσιάζουν πτωτική τάση, τα πράγματα θα μπορούσαν να αντιστραφούν, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει στο βόρειο ημισφαίριο, οι άνθρωποι θα αρχίσουν και πάλι να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους, γεγονός που ενισχύει την κυκλοφορία του ιού.

Ο Δρ Flahault είπε: «Αυτό που γνωρίζουμε για αυτήν την πανδημία είναι ότι είναι απρόβλεπτη. Κανείς δεν προέβλεψε την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα στην Ινδία την περασμένη άνοιξη, παρόλο που φοβόμασταν ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Εάν μια μετάλλαξη της παραλλαγής Δέλτα την έκανε πιο ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια, θα μπορούσε να αντιστρέψει τη βελτίωση που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή».

Δεδομένου ότι ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού των φτωχών χωρών δεν είναι εμβολιασμένο, είναι πιθανό κάποιες εξάρσεις των λοιμώξεων να προκαλέσουν την εμφάνιση νέων παραλλαγών, πρόσθεσε. «Όσο ο ιός κυκλοφορεί με υψηλό ρυθμό κάπου στον κόσμο, δεν θα είμαστε ασφαλείς από νέα κύματα», δήλωσε ο Δρ Flahault.