Το «καμπανάκι» για την αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα έκρουσαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία.

Η Υπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι γενικά η χώρα φαίνεται να σταθεροποιείται, υπάρχει, όμως, μία αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα που από Νομό σε Νομό  κυμαίνεται από 11% ως 36% και αυτό μας ανησυχεί […]

»Τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν. Έτσι ξεκινήσαμε και πέρσι […] Τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα με τον εμβολιασμό. […] Και αν δούμε αντίστοιχα το πόσοι νοσηλεύονται και ποιοι στις ΜΕΘ, είναι 59 άτομα στις ΜΕΘ, από τα οποία τα 55 είναι ανεμβολίαστοι και 4 εμβολιασμένοι».

Από την πλευρά της, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε: « η ματιά μας είναι  στραμμένη στη Βόρειο Ελλάδα.

»Ιδιαίτερα στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, όπου παρατηρούμε σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων την τελευταία  εβδομάδα.

»Ενδεικτικά, θα αναφέρω ότι έχουμε μέχρι και διπλασιασμό των νέων κρουσμάτων στην Ξάνθη, αύξηση κατά 60% στη Κοζάνη και περίπου 40% στη Δράμα, στον Έβρο και την Πιερία.

»Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει μία ηπιότερη μεν, αλλά σαφή σταδιακή αύξηση. Η μεγάλη αυτή μητροπολιτική περιοχή της συμπρωτεύουσας, το τελευταίο επταήμερο έχει υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με την Αθήνα.

»Η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς προμηνύει αύξηση της νοσηρότητας και της επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

»Σύμφωνα με τα δεδομένα ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ, επικρατεί και πάλι σταθερά η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση κατά τη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων.

»Αντίθετα, μικρότερη διασπορά βλέπουμε στους εργασιακούς χώρους, όπου υπάρχει δομημένος έλεγχος των ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας.

»Παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία, παρατηρούμε μία σταθερή αποκλιμάκωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με εξαίρεση βέβαια τη Βόρεια Ελλάδα όπου καθημερινά οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια.

»Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων στην επικράτεια μειώθηκε στους 2.044 ασθενείς και ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου έπεσε κάτω από τα 200 άτομα την ημέρα, σε 192 εισαγωγές την ημέρα.

»Όπως έχει ήδη αρκετές φορές τονιστεί, η μετάλλαξη Δ χτυπά και νεότερες ηλικίες. Έτσι, σήμερα, ανασκοπώντας την ηλικιακή κατανομή των ενεργών νοσηλειών παρατηρούμε ότι τουλάχιστον το 1/3 των ασθενών που νοσηλεύονται, το 37% στην επικράτεια, είναι ηλικίας μεταξύ 45 και 65 ετών.

»Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι λόγω κορωνοϊού, μειώθηκε αυτή την εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά παραμένει σταθερός.

»Όμως, ας μην ξεχνάμε, όπως είπε και η Υπουργός μόλις πριν από λίγο, ότι η πανδημία σήμερα είναι μία επιδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων ασθενών».