Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέλυσε την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες:

«Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις ανά γεωγραφική περιοχή. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά επιβαρυμένο στην κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

​»Την εβδομάδα που μας πέρασε, είδαμε αυξητικές τάσεις στη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ενώ συνεχίζουμε να βλέπουμε καθημερινά πολλά νέα κρούσματα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

​»Σε πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων από τον κύριο Τσιόδρα, φαίνεται η γραμμική συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης και του επιδημιολογικού φορτίου.

​»Με απλά λόγια, στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη βλέπουμε αυξητικές τάσεις στον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Σταθερή είναι και η αποκλιμάκωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην επικράτεια, με εξαίρεση βέβαια τη Βόρεια Ελλάδα.

​»Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων στην επικράτεια έπεσε κάτω από τις 2.000 ασθενείς και ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του επταημέρου μειώθηκε στις 178 ανά ημέρα.

​»Ο λόγος εισιτηρίων – εξιτηρίων είναι κοντά στη μονάδα. Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι λόγω κορωνοϊού μειώθηκε. Όμως, ας σημειωθεί ότι παρατηρείται αύξηση του ποσοστού διασωληνωμένων ασθενών ηλικίας 55 έως 64 ετών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι.

​»Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Covid είναι στην επικράτεια στο 69% όμως στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα ήδη έχει ξεπεράσει το 90%, όπως και στις υπόλοιπες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Μακεδονίας, ενώ ακόμα βρισκόμαστε στις αρχές του φθινοπώρου.

​»Ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνουνε καθημερινά λόγω Covid εμφανίζει μία πτωτική τάση, μία ήπια πτωτική τάση, με εξαίρεση και πάλι την ηλικιακή ομάδα των 55 έως 64 ετών,όπου ο αριθμός των θανάτων παραμένει σταθερός.

​»Νεότερα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, που παρουσίασε πρόσφατα σε επιστημονικό συνέδριο η κυρία Κοντοπίδου, η υπεύθυνη της επιτήρησης, έδειξαν ότι στη χώρα μας οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν 20 φορές υψηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν εισαγωγή στη ΜΕΘ και 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους σε σχέση με συμπολίτες τους, ίδιας ηλικίας, που έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

​»Οι προσπάθειες όλων μας λοιπόν θα πρέπει να εστιαστούν στο να πείσουμε έναν – έναν τους ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας ηλικίας άνω των 50 να πάνε να εμβολιαστούν.

​»Δεν υπάρχουν πια πολλά περιθώρια. Ο χειμώνας είναι εδώ και πρέπει σήμερα να το πάρουν απόφαση ότι εάν δεν εμβολιαστούν, θα νοσήσουν και ενδεχομένως και να κινδυνεύσουν. Κανείς δεν είναι άτρωτος».