Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο τι γίνεται στα σχολεία, όσον αφορά την πανδημία:
«Θα ήθελα να αναφερθώ και στην πορεία της επιδημίας στα παιδιά σχολικής ηλικίας δυο εβδομάδες μετά, σχεδόν τρεις τώρα πια, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
»Σήμερα, με τον συστηματικό έλεγχο παιδιών σχολικής ηλικίας, με δύο αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους την εβδομάδα, καθημερινά περίπου 1 στα 3 κρούσματα αφορά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σήμερα– και τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς– ο αριθμός των κρουσμάτων στους εφήβους μας 12 έως 18 ετών παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν που βλέπαμε τον Αύγουστο.
»Αυτό όμως που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να γίνει κατανοητό είναι ότι η ανάλυση των δεδομένων ανά Περιφερειακή Ενότητα δείχνει ξεκάθαρα ότι αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας παρατηρείται αποκλειστικά και μόνο σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού,όπου έχουμε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.
»Τα σχολεία, με άλλα λόγια, αποτελούν τον καθρέφτη της κοινότητας. Ο συστηματικός έλεγχος των παιδιών βοηθά σημαντικά στην αποτύπωση της πορείας της πανδημίας.
»Σύμφωνα με τα δεδομένα ιχνηλάτησης του ΕΟΔΥ, επικρατεί ενδοοικογενειακή μετάδοση και έτσι βλέπουμε σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στα σχολεία, να έχουμε επίσης αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στις ηλικίες 35 με 45 που είναι οι γονείς των παιδιών που πάνε σχολείo.
»Ανασκοπώντας την επίπτωση των νέων κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών, ανά περιφερειακή ενότητα, βλέπουμε ότι σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι η Αττική, όπου ξέρουμε ότι 61,2% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί, δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τόσο στα παιδιά Δημοτικού όσο και στα παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου παρέμεινε σταθερά χαμηλός.
»Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι η κεντρική και η ανατολική Μακεδονία και Θράκη με εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 50%, η επίπτωση των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά υψηλή στα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου και αυξήθηκε σημαντικά κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων στα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.
»Τα συμπεράσματα είναι ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σημαντική ενδοσχολική διασπορά του ιού. Τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων. Είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της σχολικής τους ζωής.
»Οι ενήλικοι συμπολίτες μας πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχουν μόνο υποχρέωση να προστατεύουν τον παππού και τη γιαγιά, αλλά και ότι ως γονείς, εμβολιαζόμενοι προστατεύουν τα παιδιά τους και συμβάλουν στην διασφάλιση της υγείας των παιδιών τους αλλά και στην ομαλή συνέχιση της σχολικής χρονιάς».