Τα παιδιά σε μεγάλο μέρος της Αφρικής πρόκειται να εμβολιαστούν κατά της ελονοσίας σε μια ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά της θανατηφόρας ασθένειας.
Η ελονοσία είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές της ανθρωπότητας εδώ και χιλιετίες και σκοτώνει κυρίως μωρά και βρέφη. Η δημιουργία ενός εμβολίου – μετά από περισσότερο από έναν αιώνα προσπάθειας – είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής.
Το εμβόλιο – που ονομάζεται RTS, S – αποδείχθηκε αποτελεσματικό και μετά την επιτυχία των πιλοτικών προγραμμάτων ανοσοποίησης στην Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το εμβόλιο θα πρέπει να κυκλοφορήσει σε όλη την υποσαχάρια Αφρική και σε άλλες περιοχές με μέτρια έως υψηλή μετάδοση ελονοσίας.
Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, είπε ότι είναι «μια ιστορική στιγμή».
«Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά της ελονοσίας για τα παιδιά είναι μια σημαντική εφεύρεση για την επιστήμη, την υγεία των παιδιών και τον έλεγχο της ελονοσίας. Θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο», συμπλήρωσε.
Η ελονοσία είναι ένα παράσιτο που εισβάλλει και καταστρέφει τα κύτταρα του αίματός μας προκειμένου να αναπαραχθεί και μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών. Τα φάρμακα για την εξόντωση του παρασίτου, οι κουνουπιέρες για την πρόληψη των τσιμπημάτων και τα εντομοκτόνα έχουν βοηθήσει στη μείωση της ελονοσίας.
Αλλά το μεγαλύτερο τίμημα της ασθένειας συνεχίζει να πληρώνει η Αφρική, όπου περισσότερα από 260.000 παιδιά πέθαναν από τη νόσο το 2019. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 400.000 θάνατοι από ελονοσία κάθε χρόνο.
Ο Δρ Kwame Amponsa-Achiano ήταν επικεφαλής του πιλοτικού το εμβολιασμού στην Γκάνα για να αξιολογηθεί εάν ο μαζικός εμβολιασμός ήταν εφικτός και αποτελεσματικός.
«Είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή για εμάς, με τον εμβολιασμό μεγάλης κλίμακας πιστεύω ότι το τίμημα της ελονοσίας θα μειωθεί στο ελάχιστο», είπε.
Τα συνεχή κρούσματα της ελονοσίας που έβλεπε ως παιδί ήταν ο λόγος που ο Δρ Amponsa-Achiano θέλησε να γίνει γιατρός: «Ήταν πολύ στενάχωρο, σχεδόν κάθε εβδομάδα κάποιος συμμαθητής έλειπε από το σχολείο, η ελονοσία μας έχει βλάψει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε.
Υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη παρασίτων ελονοσίας. Το εμβόλιο RTS, S στοχεύει αυτό που είναι πιο θανατηφόρο και πιο συνηθισμένο στην Αφρική: Plasmodium falciparum.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου τέσσερα στα 10 κρούσματα ελονοσίας, τρεις στις 10 σοβαρές ασθένειες και να μειώσει τον αριθμό των παιδιών που χρειάζονται μεταγγίσεις αίματος κατά το ένα τρίτο.
Ωστόσο, υπήρχαν αμφιβολίες ότι το εμβόλιο θα λειτουργούσε στον πραγματικό κόσμο καθώς απαιτεί τέσσερις δόσεις για να είναι αποτελεσματικό. Οι τρεις πρώτες χορηγούνται με διαφορά ενός μήνα σε ηλικία πέντε, έξι και επτά μηνών και απαιτείται μια τελική ενισχυτική δόση περίπου στους 18 μήνες.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα από περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια δόσεις, έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και μειώνει κατά 30% τη σοβαρή ασθένεια από ελονοσία.