Το μασάζ σε μυς του σώματός μας που έχουν τραυματιστεί δεν μας ανακουφίζει απλώς, αλλά βοηθά και το σώμα να επουλωθεί γρηγορότερα και ισχυρότερα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι το μασάζ μπορεί να απομακρύνει τα φλεγμονώδη κύτταρα και τα λευκά αιμοσφαίρια από τον τραυματισμένο μυϊκό ιστό, αποδεικνύοντας μια «πολύ σαφή σύνδεση μεταξύ μηχανικής διέγερσης και ανοσολογικής λειτουργίας».
Η ερευνητική ομάδα, από το Ινστιτούτο Wyss και τη Σχολή Μηχανικών John A. Paulson του Πανεπιστημίου, πιστεύει ότι η ανακάλυψή τους δείχνει υποσχέσεις για τη δυνατότητα αναγέννηση μιας μεγάλης ποικιλίας ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των μαλλιών και του δέρματος, χωρίς τη χρήση φαρμάκων.
Δημοσιευμένη στο περιοδικό Science Translational Medicine, η μελέτη παρατήρησε την επούλωση μυϊκών ιστών σε μια ομάδα ποντικών στους οποίους έκαναν μασάζ χρησιμοποιώντας ένα προσαρμοσμένο ρομποτικό σύστημα, σε σύγκριση με μια άλλη ομάδα στην οποία δεν έκαναν μασάζ.
Μετά από 14 ημέρες, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι κατεστραμμένες μυϊκές ίνες είχαν μειωθεί τόσο στην ομάδα που έλαβε θεραπεία όσο και στην ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, η μείωση ήταν «πιο έντονη» και οι θεραπευμένες ίνες ήταν μεγαλύτερες στους μυς που υποβλήθηκαν σε μασάζ.
«Όσο μεγαλύτερη ήταν η δύναμη που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της θεραπείας, τόσο πιο δυνατοί έγιναν οι τραυματισμένοι μύες, επιβεβαιώνοντας ότι η μηχανικοθεραπεία βελτιώνει την αποκατάσταση των μυών μετά από τραυματισμό», ανέφεραν οι ερευνητές.
Ο καθηγητής Conor Walsh, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία της προσαρμοσμένης συσκευής μασάζ, είπε ότι τα ευρήματα «είναι αξιοσημείωτα, επειδή δείχνουν ότι μπορούμε να επηρεάσουμε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος με τρόπο μη επεμβατικό, χωρίς φάρμακα. Αυτό μας παρέχει μεγάλο κίνητρο για την ανάπτυξη εξωτερικών, μηχανικών παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση και βελτίωση της επούλωσης μυών και ιστών».
Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης τη μείωση της φλεγμονής του τραυματισμένου μυϊκού ιστού. Διαπίστωσαν ότι οι φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, γνωστές ως κυτοκίνες, ήταν «δραματικά χαμηλότερες» στους μυς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία μετά από μόλις τρεις ημέρες. Οι μύες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία είχαν επίσης λιγότερα ουδετερόφιλα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων.
«Ενώ η φλεγμονώδης αντίδραση είναι σημαντική για τα αρχικά στάδια της επούλωσης, είναι εξίσου σημαντικό η φλεγμονή υποχωρεί γρήγορα για να επιτρέψει τη συνέχεια των διαδικασιών επούλωσης», δήλωσε η Δρ Stephanie McNamara, συγγραφέας της μελέτης.
Ο Δρ Don Ingbert, διευθυντής του Ινστιτούτου Wyss, δήλωσε ότι η μελέτη αποκαλύπτει μια νέα μορφή θεραπείας που «ενδέχεται να είναι εξίσου ισχυρή με χημικές ή γονιδιακές θεραπείες, αλλά πολύ απλούστερη και λιγότερο επεμβατική».