Η ανώτατη αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. έχει εξάγει έως τώρα πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στον υπόλοιπο κόσμο.

Η κ. von der Leyen δήλωσε ότι τα εμβόλια έχουν σταλεί σε περισσότερες από 150 χώρες, καθιστώντας την Ένωση των 27 κρατών τον μεγαλύτερο εξαγωγέα εμβολίων στον κόσμο, σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Μεγάλη Βρετανία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία.

Η Πρόδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι τα 87 εκατομμύρια των δόσεων έχουν δοθεί σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος μέσω της πρωτοβουλίας Covax, ενώ η Ε.Ε. σκοπεύει να δωρίσει τουλάχιστον ακόμη μισό δισεκατομμύριο δόσεις σε αυτές τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.

Η ίδια επέμεινε ότι και άλλα κράτη θα πρέπει να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και ότι θα χρησιμοποιήσει τη συνάντηση κορυφής των G20 την επόμενη εβδομάδα στη Ρώμη για να συγκεντρώσει μεγαλύτερη υποστήριξη για αυτήν την προσπάθεια.

«Γνωρίζουμε ότι και άλλες χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους», είπε: «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε την πανδημία».

Παρόλο που ορισμένες εξαγωγές σταμάτησαν για λίγο, ως μέσο πίεσης για να τηρήσουν κάποιες φαρμακοβιομηχανίες τις δεσμεύσεις τους για διάθεση εμβολίων στην Ε.Ε., η Ένωση ήταν κατά κύριο λόγο ανοιχτή στις εξαγωγές, ειδικά σε σύγκριση με άλλα κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία.

Η Ursula Von der Leyen είπε ότι τουλάχιστον κάθε δεύτερη δόση που παράγεται στην Ε.Ε. αποστέλλεται σε μια χώρα εκτός των 27.

Τώρα, είπε, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του Προέδρου των ΗΠΑ Jo Biden, «στοχεύουμε σε ένα ποσοστό εμβολιασμού 70% παγκοσμίως μέχρι το επόμενο έτος».

Ο ιστότοπος Our World In Data υπολογίζει ότι το 47,6% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι υπάρχει μεγάλη ανισότητα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου μόνο το 2,7% των ανθρώπων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Η Ε.Ε. έχει πει ότι η αύξηση των εμβολιασμών κατά της Covid-19 σε όλο τον κόσμο είναι η πρώτη προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή και τον περασμένο μήνα δεσμεύτηκε να στείλει 200 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις εμβολίων στην Αφρική και σε άλλες χώρες χαμηλού εισοδήματος.