Η πανδημία υπενθυμίζει για ακόμη μια φορά την παρουσία της, αυτή τη φορά στην ανατολική Ευρώπη, καθώς Ρωσία, Βουλγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Ουκρανία καταγράφουν εκ νέου εξάρσεις των λοιμώξεων από κορωνοϊό.

Η Ρωσία ανέφερε ξανά ρεκόρ ημερήσιου αριθμού θανάτων από κορωνοϊό, εν μέσω σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες. Η ειδική ομάδα της χώρας για την Covid-19 ανέφερε 1.015 θανάτους, τον υψηλότερο αριθμό ημερησίων θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας, καθώς και 33.740 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τα στοιχεία για την πανδημία στη Ρωσία δεν είναι αρκετά ακριβή και ίσως αποκρύπτονται σκόπιμα, κάτι που σημαίνει ότι η κατάσταση στην αχανή χώρα μπορεί να είναι πολύ χειρότερη.

Αλλά και στην Ουκρανία, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι η χώρα κατέγραψε ρεκόρ ημερησίων θανάτων από τον κορωνοϊό – 538 άνθρωποι έχασαν τη μάχη για τη ζωή, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία. Το προηγούμενο ημερήσιο υψηλό (481 θάνατοι) ήταν στις 7 Απριλίου.

Η Βουλγαρία με τη σειρά της ανέφερε 4.979 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό από τις 24 Μαρτίου. Μόνο το 24% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, σε σύγκριση με το 74% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. – στην Ελλάδα βρισκόμαστε περίπου στο 69% Περισσότερα από 6.200 άτομα βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Βουλγαρίας με Covid-19, με 537 εξ αυτών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα το σύστημα Υγείας να πλησιάζει στα όριά του.

Η Τσεχία κατέγραψε 2.521 νέα κρούσματα, το υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από τα τέλη Απριλίου. Τις τελευταίες επτά ημέρες, 54 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19, περισσότεροι από όσοι όλον τον Σεπτέμβριο.

Στην Πολωνία, τα κρούσματα μέσα σε μόνο μία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 85% και οι ειδικοί φοβούνται ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και το επόμενο διάστημα. Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Πολωνία ήταν ανάμεσα στις χώρες που η πανδημία είχε τη μεγαλύτερη οικονομική επίπτωση, μαζί με τη Σλοβακία, την Ισπανία και την Τσεχία.